Waarmee kunnen we u helpen?

FAQ beroepsaansprakelijkheid


Zoekt u meer informatie over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres! Hier vindt u alle veelgestelde vragen per onderwerp. Wilt u direct online de verzekering afsluiten? Dat kan op de beroepsaansprakelijkheidspagina.

 

Wat is uw vraag over beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape mask

Algemene informatie


Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd als u zakelijk aansprakelijk wordt gesteld. Aansprakelijkheid betekent dat u de nadelige gevolgen van een zakelijke gebeurtenis moet dragen. Maar wat voor gebeurtenissen kunnen dat zijn? U kunt bijvoorbeeld beroepsaansprakelijk gesteld worden als:

 • U zich vergist in een advies, analyse, berekening of meting.
 • U per ongeluk inbreuk maakt op auteursrecht, een handelsmerk of licentierechten.
 • U een fout maakt in uw onderzoek, waardoor uw opdrachtgever omzet verliest.
 • U data van uw opdrachtgever verliest.
 • Uw werknemer ziek wordt, waardoor u een belangrijke projectdeadline niet haalt.

Aansprakelijkstelling kan iedereen overkomen. Mensen maken immers fouten, zelfs de meest ervaren professionals. Daarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar. Bovendien eisen opdrachtgevers steeds vaker dat u de verzekering afsluit. Het kan u zelfs een streepje voor geven bij een pitch!

Voor wie is een polis voor beroepsaansprakelijkheid verstandig?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verstandig voor iedereen met een onderneming. Of u nu ZZP’er bent, of een groot bedrijf met personeel heeft.

Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn specifiek afgestemd op uw beroepsgroep. Zo krijgt u een verzekering die perfect bij uw onderneming en situatie past! We hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT’ersmanagement consultantsreclame- en marketing professionals, uitgeverijen en omroepen en coaches. Valt uw beroep niet in een van deze sectoren? Geen zorgen, we bieden ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering op maat voor een groot aantal andere beroepen.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering is alleen verplicht voor sommige beroepen. Bijvoorbeeld advocaten of accountants. Er zijn wel beroeps- en bedrijfsorganisaties die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplichten. Vooral als zzp is de kans groot dat u zónder beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder of geen opdrachten krijgt. Veel grote bedrijven, overheden en bureaus huren namelijk alleen freelancers in als die deze verzekering hebben.

U heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig als:

 • de wetgeving dit verplicht;
 • opdrachtgevers dit verplichten;
 • de verzekering een voorwaarde is voor lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging;
 • u als professional uw vermogen wilt verzekeren tegen beroepsfouten;
 • de algemene voorwaarden van uw opdrachtgever u niet genoeg bescherming bieden.

 

  Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

  Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert de financiële gevolgen van zakelijke vergissingen en fouten die u maakt in uw werk. Bijvoorbeeld als u een verkeerd advies geeft of een deadline mist.

  Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u voor materiële- en letselschade die u per ongeluk bij uw opdrachtgever veroorzaakt. Bijvoorbeeld als:

  • U de laptop van uw opdrachtgever laat vallen
  • Uw opdrachtgever over uw oplaadkabel struikelt en zijn of haar pols breekt.
  • U de kantoorsleutel van uw opdrachtgever verliest, waardoor diegene alle sloten moet vervangen.

  Kortom, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die u in uw werk maakt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die u op uw werk maakt, en waardoor u persoonlijk bij iemand schade veroorzaakt.

  Wilt u meer weten over bedrijfsaansprakelijkheid? Lees dan ook deze FAQ!

  Wat als ik al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering heb?

  Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering bent u gedekt voor schade die u veroorzaakt in privésituaties. Maar meestal niet voor vergissingen die u maakt in uw werk. Voor die situaties is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een goede aanvulling.

  Mijn beroep staat er niet tussen, kan ik een verzekering krijgen?

  Geen zorgen. Dat uw beroep er niet tussen staat, betekent niet altijd dat we u niet kunnen verzekeren. Bel ons gratis op 020-7991888 (werkdagen van 08:30 - 17:00 uur) en dan kijken we wat we voor u kunnen doen.

  Hoe lang is de verzekeringsperiode?

  Normaal gesproken sluit u de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af voor 12 maanden. Wilt u de verzekering eerder opzeggen? Dan is dat geen probleem. Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar. 

  Wat is de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers?

  Bent u ZZP'er en wilt u de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kunt u online de gewenste dekking samenstellen en direct een verzekering afsluiten. Hebt u advies nodig? Dan verwijzen we u door naar onze adviseurs. Zij helpen u verder.

  Wie is Hiscox?

  We zijn als geen ander gespecialiseerd in het verzekeren van zelfstandige ondernemers in de zakelijke dienstverlening. U merkt dit aan onze snelle en altijd correcte claimafhandeling. We helpen u bovendien om na een zakelijk conflict weer met een schone lei te beginnen. Hier leest u meer.

  Online afsluiten


  Kan ik persoonlijk advies krijgen bij het online afsluiten van een verzekering?

  Ja, zeker. Voor persoonlijk advies kunt u contact opnemen met een adviseur Diegene kan u tijdens een (online) afspraak helpen bij het vinden van de juiste verzekering. Bijvoorbeeld als u de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering zoekt. We hebben altijd een adviseur in uw buurt. Zoek hier bijvoorbeeld een adviseur in uw regio. Hebt u geen advies nodig, maar hebt u wel vragen? Dan kunt u ons bellen op 020-7991888. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

  Waarom kan ik geen cyberdekking toevoegen bij het afsluiten?

  Een combinatie van CyberClear by Hiscox en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is complex. Onder andere omdat de wereld van cybercrime en -veiligheid continu in beweging is. Daarom bieden wij deze combinatie op dit moment alleen aan via een adviseur. Diegene kan u goed adviseren, zodat u een dekking afsluit die écht goed bij uw situatie past. Vind een adviseur in uw buurt.

  Wat betekent ‘rechtsgebied’?

  Met rechtsgebied bedoelen we het land waar u werkt en waar u verzekerd wilt zijn.

  Moet ik al klant zijn bij Hiscox?

  Nee, u kunt uiteraard ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als u nog géén klant bij ons bent. Daarin onderscheiden we ons van veel andere beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars. Die stellen bijvoorbeeld verplicht dat u ook een zakelijke rekening bij diezelfde verzekeraar moet openen. Bij ons hebt u dat nadeel niet.

  Premie en betalen


  Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van uw situatie. Benieuwd naar uw premie? U berekent deze vrijblijvend en binnen 5 minuten online.

  Hoe berekenen jullie de premie van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  Bij het berekenen van uw premie houden we rekening met:

  Benieuwd naar uw premie? U berekent deze vrijblijvend en binnen 5 minuten online.

  Hoe betaal ik premie?

  U betaalt uw premie via automatische incasso. U mag zelf kiezen of u dat per jaar, per halfjaar, per kwartaal of per maand doet. Als u de verzekering aanvraagt, geeft u uw voorkeur op.

  Mijn omzet bleek hoger dan vermeld op het polisblad. Moet ik premie nabetalen?

  Geen zorgen, u hoeft geen premie na te betalen. We berekenen de premie namelijk altijd per verzekeringsperiode. Als deze periode voorbij is, vragen we u opnieuw uw omzet op te geven. Dan kan het wel zijn dat u in de verzekeringsperiode daarna meer premie gaat betalen.

  Polis


  Hoe krijg ik de polisdocumenten opgestuurd?

  We sturen de polisdocumenten van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering per e-mail naar u op. Bovendien kunt u ze altijd terugzien in Mijn Hiscox, uw persoonlijke Hiscox-omgeving.

  Hoe wijzig ik mijn polis, zoals mijn rekeningnummer of adres?

  Als u uw polis, rekeningnummer of adres wilt wijzigen, doet u dat met een poliswijziging. Log in op Mijn Hiscox en klik op Polis wijzigen. Vervolgens kunt u alles wijzigen wat u wilt wijzigen en krijgt u een nieuwe polis toegestuurd.

  Uw telefoonnummer, e-mailadres of wachtwoord past u ook makkelijk zelf aan in Mijn Hiscox. Als u deze gegevens wijzigt, houdt u dezelfde polis.

  Dekking


  Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  Een verkeerd advies, een vergissing of een fout tijdens uw werk? Voor deze risico’s bent u met onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering gewoon goed gedekt.

  Standaard verzekerd

  • Contractbreuk
  • Onzorgvuldigheid, bijvoorbeeld het verkeerd interpreteren van een briefing
  • Schending van een geheimhoudings- of privacyplicht
  • Inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht, zoals merkrecht of auteursrecht
  • Inbreuk op licentierechten
  • Beschuldiging van smaad, laster of plagiaat
  • Claims tegen kopers of gebruikers van gecreëerde content
  • Dekking voor activiteiten onderaannemers en zzp’ers
  • Vergoeding van eigen honorarium
  • Juridische bijstand, verdedigings- en andere proceskosten
  • Mediation

  Extra opties
   

  • Dekking voor bedrijfsaansprakelijkheid
  • Korting op premie met eigen risico
  • Activiteiten vorig jaar meeverzekeren
  • Uitloopdekking van 1 jaar bij beëindigen van de verzekering
  • Het verzekerde bedrag per jaar verdubbelen
  Mijn opdrachtgever legt inkoopvoorwaarden aan mij op. Zijn die gedekt binnen de verzekering?

  Als u onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, doet u dat op basis van uw eigen leveringsvoorwaarden. Accepteert u de inkoopvoorwaarden van uw opdrachtgever? Dan heeft dat misschien wel invloed op uw dekking.

  Omdat elke situatie anders is, kunt u in dat geval het beste even met ons bellen. We zijn bereikbaar op 020-7991888, op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

  Wat is het inlooprisico van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  Inlooprisico, ook wel vóórrisico genoemd, gaat over schade die u voor de startdatum van de verzekering heeft veroorzaakt. Wordt uw bedrijf aansprakelijk gesteld voor werk uit het verleden? Dan bent u daar bij de meeste verzekeraars niet voor gedekt. Bij ons kunt u daar wel voor kiezen! In uw aanvraag, heeft u de mogelijkheid om de activiteiten van afgelopen jaar mee te verzekeren. Alle dekkingen die u kiest, gelden dan ook voor die periode.

  Stapt u naar ons over en loopt uw vorige verzekering tot aan de startdatum van uw nieuwe verzekering bij ons? Dan is het inlooprisico gratis meeverzekerd en hoeft u dit bij uw aanvraag niet extra aan te klikken. De dekking die gold bij uw oude verzekering, geldt dan ook voor die inloopperiode.

  Wat is het uitlooprisico van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  Wordt uw bedrijf na de einddatum van uw verzekering aansprakelijk gesteld voor een fout die u tijdens de verzekerde periode heeft gemaakt? Dan valt dat onder het uitlooprisico. 

  Bij onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering krijgt u standaard 1 maand uitloopdekking. En sluit u de verzekering voor minimaal 1 jaar af? Dan hebt u ook nog de optie om daar 1 jaar uitloopdekking aan toe te voegen. Hier betaalt u dan wel extra premie voor, om precies te zijn, 35% van de laatste jaarpremie. U bent hiermee niet verzekerd voor schade die u tijdens de uitloopperiode zelf veroorzaakt.

  Goed om te weten: als u overstapt naar een andere verzekeraar, hebt u geen uitloopdekking. In dat geval is het handig om bij uw nieuwe verzekeraar na te gaan of deze een inloopdekking biedt. Dat is namelijk niet overal zo.

  Verzekering stopzetten


  Mag ik een afgesloten verzekering annuleren?

  Ja, u hebt een bedenktijd van 14 dagen, waarin u de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zonder reden mag annuleren. Stuur ons een e-mail via [email protected] waarin u vermeldt dat u de verzekering wilt annuleren. Dan nemen wij contact met u op om de laatste zaken te regelen. Is de bedenktijd voorbij, maar wilt u de verzekering opzeggen? Ook dan is dat geen probleem. Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar.

  Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?

  U kunt onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering dagelijks opzeggen. Stuur ons een e-mail via [email protected] waarin u vermeldt dat u de verzekering wilt opzeggen. Dan nemen wij contact met u op om de laatste zaken te regelen.

  Klantenservice

  Meer informatie over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen?

  Bel gratis onze zakelijke klantenservice:  020-7991888

  Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur

  Hoe werkt het?


  1. 

  Bereken uw premie

  U berekent binnen 5 minuten online en vrijblijvend uw premie. Is die aantrekkelijk? Dan kunt u een offerte aanvragen.

  2.

  Sluit de verzekering af

  U kunt de verzekering na het berekenen van uw premie direct online afsluiten.

  3.

  U bent verzekerd

  Na het afsluiten van uw verzekering bent u direct verzekerd. U ontvangt een bevestiging van ons in uw mailbox.

  Ontdek vrijblijvend uw premie

  Binnen 5 minuten online geregeld!

  Feefo logo
  Makkelijk, begrijpelijk en waar voor je geld!
  Lees alle reviews

  New call-to-action

  Onze zakelijke verzekeringen