Waarmee kunnen we je helpen?

Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Je bent gestart als zzp’er. Je focus ligt nu op je klanten en je passie, maar je wil ook zeker weten dat jij zelf goed beschermt bent. Maar welke verzekeringen heb je dan nodig? Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? En verzekert die je bedrijfspand wel, of de inboedel daarvan? In deze blog lees je er meer over.
Beroepsaansprakelijkheid versus bedrijfsaansprakelijkheid

De Kamer van Koophandel raadt ondernemers aan om een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen zijn voor de meeste beroepsgroepen niet verplicht , maar worden aangeraden zodat je beschermd bent voor de financiële gevolgen van onverwachte schadeclaims. De beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen vullen elkaar aan, maar zijn onderling erg verschillend. Om dat beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid precies is.  

Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?

  • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert de financiële gevolgen van zakelijke vergissingen en fouten die jij maakt in jouw werk. Bijvoorbeeld als je een verkeerd advies geeft of een deadline mist.
  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je voor materiële- en letselschade die je per ongeluk bij je opdrachtgever veroorzaakt.

Kortom, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die je in jouw werk maakt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die je op jouw werk maakt, en waardoor je persoonlijk bij iemand schade veroorzaakt.
 

Wat zijn een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan in de praktijk?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert dus de financiële schade door menselijke fouten en vergissingen in je werk. 

Voorbeeld: jouw online marketingbureau is ingehuurd voor het organiseren van een wedstrijd, waarvoor je een app met een inschrijfformulier gebruikt. Onderaan het formulier kunnen deelnemers aanvinken of ze akkoord gaan met het ontvangen van e-mails van partnerorganisaties. Er gaat echter iets mis, iedereen wordt geregistreerd ook al klikken ze het vinkje aan of niet. Hierdoor is alle data onbruikbaar, en dat terwijl jouw klant de data al had doorverkocht. Jouw bureau wordt aansprakelijk gesteld, maar door een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn de financiële schade en de juridische kosten gedekt.

En een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je voor materiële en letselschade die je per ongeluk bij je bij een ander veroorzaakt. 

Voorbeeld: je organiseert een evenement voor bedrijfspromotie. Je nodigt bestaande en potentiële nieuwe klanten uit, zorgt voor eten en entertainment. Tijdens het evenement slaat het weer echter om en de wind steekt op. In een onbewaakt moment gaat één van de partytenten de lucht in. Een werknemer probeert de tent naar beneden te trekken voordat iets of iemand wordt geraakt, maar raakt hierbij zelf gewond. Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële kosten van de schade, zodat jij je als werkgever kan focussen op het welzijn van je werknemer.  
 

Is je bedrijfspand meeverzekerd?

Heb je een bedrijfspand? Zoek dan ook naar de juiste verzekeringen hiervoor. Zo is je bedrijfspand niet meeverzekerd in de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, daarmee ben jij als persoon alleen verzekerd voor materiële- of letselschade binnen je pand. Bijvoorbeeld als een opdrachtgever of werknemer struikelt over een kabel en iets breekt, of als een laptop valt en stuk gaat.

Als je je bedrijfspand zelf wilt verzekeren, heb je een Gebouwenverzekering nodig. Deze verzekert het gebouw, jouw kantoor én de inboedel. Met een Gebouwenverzekering heb je een zakelijke opstalverzekering en een verzekering tegen brand, inbraak of andere externe schade.

Heb je meer vragen over zakelijke verzekeringen?

Als zzp’er komen er veel zaken tegelijk op je af. Verzekeringen zijn dan misschien niet altijd je prioriteit. Of weet je niet goed waar je moet beginnen? Onze gratis whitepaper '10 vragen over zakelijke verzekeringen' helpt jou met het beantwoorden van al je vragen: 

  • Maak kennis met de belangrijkste onderwerpen als ondernemer
  • Bescherm je bedrijf tegen onverwachte situaties
  • Sluit verzekeringen af die voor jou belangrijk zijn
     

Download de whitepaper! Plan vrijblijvend een belafspraak in

 

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.

 

Terug naar het overzicht

Ontdek vrijblijvend je premie

Regel het binnen 5 minuten!