Waarmee kunnen we je helpen?

Management consultant? Bescherm uzelf voor deze 4 risico’s


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Als management consultant maakt u bedrijfsprocessen efficiënter of redt zelfs falende bedrijven van hun ondergang. Mooi werk, maar ook werk waarbij het risico groot is om aansprakelijk gesteld te worden. Lees nu welke risico’s u loopt, en hoe u zich daarvoor beschermt.
Boss

Risico 1: (te) Hoge verwachtingen

Sommige klanten verwachten dat u al hun problemen kunt oplossen. Natuurlijk doet u uw uiterste best, maar u blijft een mens. Soms mislukt een opdracht, of loopt deze anders dan uw klant verwacht had. In zulke situaties zijn bedrijven steeds vaker geneigd om management consultants aan te klagen. En dat brengt hoge juridische kosten met zich mee.

Risico 2: Wel of geen succes

Het meten van succes of falen is niet altijd even objectief. Al helemaal niet als uw klant van tevoren geen duidelijke doelen stelt. Wordt het gewenste resultaat niet bereikt? Dan kan uw klant schade oplopen en u hiervoor aansprakelijk stellen. Dit overkwam bijvoorbeeld een van onze klanten, Janneke. Ze werd door haar klant ingeschakeld om de boekhouding in orde te maken voor een financieringsaanvraag bij de bank. Ze deed precies wat de klant van haar vroeg, maar helaas wees de bank de aanvraag af. De klant beweerde dat Janneke de stukken niet goed had aangeleverd en stelde de management consultant aansprakelijk voor de misgelopen financiering.

Risico 3: Projecten uit het verleden

De opdracht zit erop, het contract is beëindigd. Maar uw wettelijke aansprakelijkheid? Die kan nog jaren bestaan. Onze klant Johan had hier geen rekening mee gehouden. Hij werd als management consultant ingeschakeld om een verzorgingstehuis te helpen. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg voldeed het tehuis niet aan de norm. Johan voerde verbeteringen door, zodat het de volgende controle wel doorkwam. Dat was gelukt, maar helaas daalde het aantal bewoners alsnog. Het eerste slechte rapport had al voor te veel negatieve publiciteit gezorgd. Toen de eigenaar het verzorgingshuis een paar jaar later wilden verkopen, kreeg hij daardoor niet het bod dat hij wilde. En hoewel Johan zijn werk jaren geleden had uitgevoerd, gaf het tehuis hem toch de schuld. Het gevolg? Een claim met een bedrag van 6 cijfers. Gelukkig had de management consultant een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en konden wij hem succesvol verdedigen. Anders had hij deze kosten zelf moeten betalen.

Risico 4: Verlies van inkomsten

Er zijn situaties waardoor uw klant inkomsten misloopt door uw toedoen. Bijvoorbeeld als u uw opdracht niet op tijd afrondt of als de impact van uw veranderingen nog even op zich laat wachten. In zo’n geval kan u als management consultant aansprakelijk worden gesteld voor de misgelopen omzet in die periode. Vooral bij grote bedrijven met een hoge omzet kan dit flink in de papieren lopen.

Zo beschermt u uw management consultancy-bedrijf

Vervelend al die risico’s, maar gelukkig kunt u zich hier makkelijk voor beschermen. Hier wat tips:

Tip 1: Zorg voor een duidelijk contract

Een goed opgesteld en helder contract tussen u en uw klant, voorkomt problemen in de toekomst. Schakel een jurist in om de voorwaarden in uw contract te controleren. Hierbij gaat het vooral om betalingsvoorwaarden, waar uw verantwoordelijkheid ligt, de doelen en bemiddelingsprocedures in het geval van een probleem.

Tip 2: Vermijd onbetaald meerwerk

Met duidelijke doelen verkleint u de kans dat u extra taken moet uitvoeren die buiten uw contract vallen. Kiest u er zelf voor om meerwerk uit te voeren? Zorg dan in ieder geval dat het in uw contract wordt opgenomen. Zo staan al uw verantwoordelijkheden zwart op wit, en voorkomt u discussie achteraf.

Tip 3: Documenteer uw werkzaamheden

Wees duidelijk over uw keuzes en werkwijze. Het bijhouden van een uitgebreid logboek is belangrijk en zal u helpen als er in de toekomst een claim tegen u wordt ingediend.

Tip 4: Check uw beroepsaansprakelijkheidsdekking

Veel management consultants hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar er kan een groot verschil zijn tussen een algemene polis en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering speciaal voor management consultants.

Is de hoogte van de schadevergoeding – of het bedrag dat de polis uitkeert bij schade – voldoende? Als deze te hoog is, betaalt u voor meer dekking dan u nodig hebt. Is deze echter te laag, dan bent u niet genoeg gedekt bij een claim. Controleer ook wat wel én juist niet gedekt is. Ieder management consultancy bedrijf is uniek en daar hoort een passende dekking bij.

En stopt u met werken als management consultant? Houdt uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan nog een tijdje aan. Hiermee beschermt u uzelf voor claims uit vorige opdrachten.

Hebt u nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wij hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met een dekking specifiek voor management consultants. Meer weten? We hebben de meest gestelde vragen over deze verzekering op een rij gezet.  

 

Liever gelijk uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering regelen?

Bereken uw premie Vind een tussenpersoon

 

Hiscox Whitepaper

 

 

Terug naar het overzicht