Waarmee kunnen we je helpen?

Welke verzekeringen zijn verplicht voor jou als zzp’er?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
jeroen
Startende ondernemers hebben veel zaken aan hun hoofd. Heb je bijvoorbeeld overwogen welke zzp-verzekeringen je nodig hebt, en welke er misschien wel verplicht zijn? In deze blog lees je er meer over.
Starten als zzp

Zijn er verzekeringen die wettelijk verplicht zijn?

Als je het simpel bekijkt, zijn de verplichte verzekeringen voor een zzp’er hetzelfde als voor elke Nederlander. Als zzp’er moet je verplicht een zorgverzekering hebben, en een WA-verzekering als je een auto hebt. Andere zzp-verzekeringen zijn volgens de Nederlandse wet niet verplicht. Er zijn echter wel een paar beroepen waar het risico in geval van beroepsaansprakelijkheid zo groot is, dat het wettelijk verplicht is om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze beroepen zijn:

  • accountant
  • notaris
  • advocaat
  • financieel adviseur
  • architect.

Daarnaast kan het gebeuren dat je brancheorganisatie of een opdrachtgever van je eist dat je een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt voordat je een opdracht toegekend krijgt. Zorg dat je dit goed voor jezelf duidelijk hebt voordat je een opdracht aanneemt.

Kan ik me als startende zzp’er direct verzekeren?

Als startende ondernemer loop je net zo veel risico om aansprakelijk gesteld te worden als een bedrijf dat al langer bestaat. Maar de schade kan wel groter zijn, omdat je nog niet genoeg vermogen hebt opgebouwd om een eventuele schadeclaim op te vangen. En door het verlies van vertrouwen en opdrachten bij bestaande of toekomstige klanten, kan de indirecte schade ook langer doorlopen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de financiële schade, maar geeft ook ondersteuning als er sprake is van reputatieschade. Zo bieden we bij Hiscox de mogelijkheid om een mediator tussen jou en je klant aan te stellen. Dat is niet alleen fijn als emotionele ondersteuning, maar zo voorkomen we samen ook dat je persoonlijke zaken zoals je huis of andere bezittingen verliest in het geval van grote claims. 

Zijn er verplichte verzekeringen als ik personeel heb?

Is jouw bedrijf aan het groeien en wil je iemand aannemen om je te helpen? Dan veranderen de regels. Als ondernemer met personeel ben je een werkgever, en als werkgever ben je wel degelijk verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Dit zijn de werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW), Ziektewet (ZW) en meer.

Goed om te weten: pensioenen vallen niet onder de werknemersverzekeringen en in Nederland geldt er geen pensioenplicht als werkgever, tenzij dit in een CAO is opgenomen.

Heb je meer vragen over zakelijke verzekeringen?

Als zzp’er komen er veel zaken tegelijk op je af. Zzp-verzekeringen zijn dan misschien niet altijd je prioriteit. Of weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan verder in onze veelgestelde vragen. Of download het handige gratis whitepaper ’10 tips voor beginnende zzp'ers’:

Download de whitepaper! Plan vrijblijvend een belafspraak in

 

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.

 

Terug naar het overzicht

Ontdek vrijblijvend je premie

Binnen 5 minuten online geregeld!