Waarmee kunnen we je helpen?

Systeemfout: een leverancier bezorgde per ongeluk € 15.000 aan maaltijdboxen


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Published:
Updated:
jeroen
Niets gaat boven het gemak van een maaltijdbox aan huis. Tóch gaat dat soms mis, zoals in dit praktijkverhaal. Tijdens het ICT-onderhoud van een maaltijdboxen leverancier ontstond er een systeemfout. Er werd daardoor per ongeluk € 15.000 aan maaltijdboxen bezorgd. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) heeft het ICT-bedrijf gered. Ontdek waarom een BAV zo cruciaal is binnen de ICT.
Programmeerfout

Een systeemfout tijdens het ICT-onderhoud
Het internet heeft ons leven heel wat makkelijker gemaakt. Niet alleen bij het vinden van informatie, waar en wanneer we maar willen. Maar ook bij het vinden van diensten, zoals het laten bezorgen van maaltijdboxen. Heerlijk, dat we nooit meer hoeven na te denken over de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’. 

Toch werken het internet en al die computersystemen niet foutloos. Wat als een systeemfout ervoor zorgt dat er ruim € 15.000 aan maaltijdboxen worden bezorgd aan mensen die deze niet hebben besteld? Het gebeurde een bedrijf dat ICT-onderhoud voor een leverancier van maaltijdboxen deed. 

Het ontstaan van de systeemfout
Het ICT-bedrijf ontwikkelde een internettool voor een leverancier die door heel Nederland maaltijdboxen aanbiedt. Klanten met een abonnement kunnen dit tijdelijk aan- of uitzetten. Alles gaat goed, tot een van de zzp’ers binnen het bedrijf een foutje maakt tijdens gebruikelijk ICT-onderhoud. 

De status van een deel van de abonnementen was per ongeluk veranderd. Bij een aantal klanten dat had aangegeven geen box te willen ontvangen, zette het systeem de bezorging op ‘aan’. Toen de systeemfout werd ontdekt, waren de orders inmiddels verwerkt en deels verspreid.

Een systeemfout van € 15.000
In totaal werd er door de systeemfout ruim € 15.000 aan maaltijdboxen geleverd. Deze kosten konden natuurlijk niet worden doorberekend aan de onwetende ontvangers. Met onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT kon het ICT-bedrijf dit probleem gelukkig oplossen. Wij hebben de kosten direct aan de aanbieder van de maaltijdboxen vergoed. Daarmee was de financiële schade opgelost, bleef de relatieschade beperkt en liep alles met een sisser af.

Uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij Hiscox
Krijgt u vaker te maken met een systeemfout, of wilt u uw ICT-onderhoud gewoon veiligstellen? Met ruim 30 jaar ervaring in verzekeren op maat, kunnen wij uw risico’s optimaal verzekeren. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT dekt bijvoorbeeld de gevolgschade voor de volgende situaties:

  • Contractbreuk
  • Onzorgvuldigheid
  • Schending van een geheimhoudings- of privacyplicht
  • Verlies of beschadiging van documenten en elektronische data
  • Inbreuk op auteursrecht, licentierecht en andere intellectuele eigendomsrechten
  • Beschuldiging van smaad, laster of plagiaat

 

Bereken vrijblijvend uw premie

 

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij een systeemfout tijdens ICT-onderhoud, hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.