Waarmee kunnen we je helpen?

Starten als zzp’er: 3 dingen om gelijk te regelen


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Overweeg je om de sprong te wagen en te starten als zzp'er? Het ondernemerschap is iets moois: de mogelijkheid om zelf te bepalen wat jij en alleen jij wilt. Maar hoe en waar je begint, kan soms lastig zijn. Dit zijn 3 zaken die je nú al kunt regelen om een goede basis te leggen voor je onderneming.
Boss

1) Maak een bedrijfsplan

Voordat je gaat werken als zzp'er, is het slim om een bedrijfsplan op te stellen. Het doel van een bedrijfsplan is om je te helpen bij het analyseren van je zakelijke kansen en het bepalen van je financiële levensvatbaarheid als ondernemer.

Maak je geen zorgen, een bedrijfsplan hoeft geen ingewikkeld document te zijn. Begin eens met een simpele rekensom om te zien of je financieel stabiel bent. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Hoeveel wil je verdienen per jaar?
  2. Wat zijn je verwachte kosten?
  3. Hoeveel vakantie wil je opnemen?

Voorbeeld: je wilt starten als freelance fotograaf, en wilt een modaal inkomen van € 38.000 per jaar verdienen. Je jaarlijkse kosten, voor de huur van je studio en je spullen, zijn € 10.000. En je wilt misschien ook wel eens op vakantie – in totaal 5 weken per jaar. Van de 52 weken per jaar werk je er dus 47. Dat betekent dat je 235 werkdagen hebt.

Om je inkomensdoel te behalen moet je dus gemiddeld (€ 38.000 + € 10.000) : 235 = € 204 per dag verdienen. Met een uurtarief van € 70 betekent dit dat je minstens 3 uur per dag moet kunnen factureren als zzp’er om je doel te bereiken.

2) Zorg voor een buffer

Veel mensen die beginnen als zzp’er, vrezen voor één ding: financiële onzekerheid. Misschien verdien je deze maand veel, maar volgt daarna een periode zonder werk. Of je verliest van vandaag op morgen ál je klanten, zonder dat je er iets aan kan doen. Dat gebeurt soms zonder dat je het ziet aankomen, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie. Dit eist niet alleen zijn tol op je financiële situatie, maar ook op je mentale gezondheid.

Zet daarom in goede tijden genoeg geld opzij. Houd rekening met je vaste kosten en opkomende belastingen. En bedenk eens hoe lang je zonder inkomen kunt overleven: lukt het je om het 6 tot 12 maanden uit te zingen van je spaargeld? Vergeet daarnaast ook je pensioen niet. Misschien duurt dat nog even, maar wanneer je ooit wilt stoppen met werken is het belangrijk dat je genoeg hebt gespaard.

Tip: volgens het Nibud is 3-5 maandinkomens een goede buffer voor freelancers.

Hoe goed je buffer ook is, de juiste verzekeringen beschermen je bedrijf tegen financiële tegenvallers waar je je niet op kunt voorbereiden. Vul de checklist in en ontdek in een paar minuten hoe goed je zakelijk verzekerd bent. 
 

3) Schrijf een krachtige elevator pitch

Stel je voor: je stapt op de begane grond in de lift en daar staat jouw ideale klant. Je hebt slechts 60 seconden om indruk te maken. Dan komt een kant-en-klare ‘elevator pitch’ heel goed van pas. Maar ook buiten de lift, bijvoorbeeld op een netwerkevenement, is het goed om snel en duidelijk je verhaal te kunnen doen. En hoe meer overtuigingskracht je hebt, hoe makkelijker het is om te starten als zzp’er.

Dit zijn 3 tips om je elevator pitch voor te bereiden:

  1. Zet je klant centraal: benadruk hoe jouw diensten het leven van je klant kunnen verbeteren en welke problemen je kunt oplossen.
  2. Wees authentiek en enthousiast: laat je passie en enthousiasme voor je werk zien, want dat is aanstekelijk.
  3. Oefen en vraag feedback: oefen je pitch regelmatig en vraag feedback van vrienden, familie of collega's om de puntjes op de i te zetten.

Starten als zzp’er Meer lezen over beginnen als zzp’er? In onze gratis whitepaper ‘10 tips voor beginnende zzp’ers’ vind je alle praktische tips (van ervaren zzp’ers) die je nodig hebt:

  • Zet je eenmanszaak sterk in de markt
  • Creëer een gezonde financiële situatie
  • Sluit verzekeringen af die voor jou belangrijk zijn

Download de whitepaper! Plan vrijblijvend een belafspraak in

 

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.

 

Terug naar het overzicht

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Regel het binnen 5 minuten!