Waarmee kunnen we u helpen?

Burn-out voorkomen als zzp’er? Dit zijn 20 tips voor een betere werk-privébalans


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Als zzp’er werkt u hard aan uw bedrijf. Dat zorgt soms voor de nodige druk op uw persoonlijke leven. Houdt dat te lang aan? Dan ligt er al gauw een burn-out op de loer. Ontdek aan de hand van 20 tips hoe u een betere werk-privébalans creëert (en zo een burn-out voorkomt).
Videoconference

1. Bescherm uzelf met de juiste verzekeringen

U draagt alle verantwoordelijkheid voor uw werk, en dat brengt de nodige risico’s en stress met zich mee. Het is daarom slim om een paar belangrijke verzekeringen te overwegen:

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV): deze beschermt u als er iets misgaat in uw werk en u aansprakelijk wordt gesteld. Het is ook een mooi signaal naar uw klanten dat u professioneel aan het werk gaat. 
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB): handig voor als u klanten ontvangt of bezoekt. Als er iets kapot gaat of iemand raakt gewond, dan bent u gedekt.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): als u (tijdelijk) niet kunt werken, zorgt deze verzekering ervoor dat u toch inkomsten heeft. Let op: vanaf 2027 is de verzekering verplicht voor alle zzp'ers.

Door deze verzekeringen af te sluiten beperkt u niet alleen uw risico's, maar kunt u ook met een geruster hart ondernemen. Zo neemt u geen onnodige stress mee naar huis, en kunt u – ook in drukke tijden – beter een burn-out voorkomen. 

2. Maak een sterk bedrijfsplan

Wanneer u bij de Kamer van Koophandel aanklopt, bent u binnen een mum van tijd een zzp’er. Maar om zo lang mogelijk te genieten van het ondernemerschap, moet uw bedrijf wel levensvatbaar zijn. 

Maak daarom een bedrijfsplan. Daarmee brengt u uw inkomsten en uitgaven in kaart, stelt u realistische doelen en ontwikkelt u strategieën voor groei en succes. Hoe uitgebreider uw plan, hoe minder onzeker u zich als ondernemer zult voelen.

3. Stel doelen vast

U heeft voor elke werkdag vast een aantal taken die écht gedaan moeten worden. Stel deze taken als doelen voor de dag en prioriteer ze boven andere taken. Dit geeft u niet alleen een gevoel van controle, maar het zorgt er ook voor dat u uw laptop na de werkdag met voldoening dichtklapt. En dat is een fijn en gezond gevoel om weer mee naar huis te nemen. 

4. Durf ‘nee’ te zeggen

Zzp’ers nemen graag zoveel mogelijk projecten aan. Niet alleen omdat ze gek zijn op hun werk, maar ook omdat het hen meer financiële zekerheid biedt. Zelfs wanneer de agenda eigenlijk al overstroomt, vinden ze altijd wel een plekje. Totdat ze zichzelf overbelasten. 

Wat als u wél een keer ‘nee’ zegt tegen een project? Door uw grenzen te bewaken kunt u niet alleen een burn-out voorkomen, maar laat u ook aan uw klanten zien dat u waarde hecht aan kwaliteit en professionaliteit.

5. Communiceer met uw klanten

Als zzp'er is het belangrijk om goed met uw klanten te blijven communiceren. Dit betekent niet alleen dat u duidelijk bent over wat u kunt leveren, maar ook dat u realistische verwachtingen stelt over deadlines, resultaten en de scope van uw werk. Zo kunt u veel misverstanden, en de stress die daarbij komt kijken, beter voorkomen.

6. Meer tips

Benieuwd naar de rest van de tips voor een betere werk-privébalans? Download dan nu gratis de whitepaper

  • Maak kennis met bewezen efficiënte werkwijzes 
  • Krijg meer tips tegen financiële stress
  • Ontdek hoe u meer zekerheid opbouwt