Waarmee kunnen we je helpen?

Burn-out voorkomen als zzp’er? Dit zijn 20 tips voor een betere werk-privébalans


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Published:
Updated:
Hiscox
Als zzp’er werk je hard aan je bedrijf. Dat zorgt soms voor de nodige druk op uw persoonlijke leven. Houdt dat te lang aan? Dan ligt er al gauw een burn-out op de loer. Ontdek aan de hand van 20 tips hoe je een betere werk-privébalans creëert (en zo een burn-out voorkomt).
Videoconference

1. Bescherm jezelf met de juiste verzekeringen

Je draagt alle verantwoordelijkheid voor je werk, en dat brengt de nodige risico’s en stress met zich mee. Het is daarom slim om een paar belangrijke verzekeringen te overwegen:

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV): deze beschermt je als er iets misgaat in je werk en je aansprakelijk wordt gesteld. Het is ook een mooi signaal naar jouw klanten dat je professioneel aan het werk gaat. 
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB): handig voor als je klanten ontvangt of bezoekt. Als er iets kapot gaat of iemand raakt gewond, dan ben je gedekt.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): als je (tijdelijk) niet kunt werken, zorgt deze verzekering ervoor dat je toch inkomsten hebt. Let op: vanaf 2027 is deze verzekering waarschijnlijk verplicht voor alle zzp'ers.

Door deze verzekeringen af te sluiten beperk je niet alleen je risico's, maar kun je ook met een geruster hart ondernemen. Zo neem je geen onnodige stress mee naar huis, en kun je – ook in drukke tijden – beter een burn-out voorkomen. 

2. Maak een sterk bedrijfsplan

Wanneer je bij de Kamer van Koophandel aanklopt, ben je binnen een mum van tijd een zzp’er. Maar om zo lang mogelijk te genieten van het ondernemerschap, moet je bedrijf wel levensvatbaar zijn. 

Maak daarom een bedrijfsplan. Daarmee breng je je inkomsten en uitgaven in kaart, stel je realistische doelen en ontwikkel je strategieën voor groei en succes. Hoe uitgebreider je plan, hoe minder onzeker je zich als ondernemer zult voelen.

3. Stel doelen vast

U heeft voor elke werkdag vast een aantal taken die écht gedaan moeten worden. Stel deze taken als doelen voor de dag en prioriteer ze boven andere taken. Dit geeft je niet alleen een gevoel van controle, maar het zorgt er ook voor dat je je laptop na de werkdag met voldoening dichtklapt. En dat is een fijn en gezond gevoel om weer mee naar huis te nemen. 

4. Durf ‘nee’ te zeggen

Zzp’ers nemen graag zoveel mogelijk projecten aan. Niet alleen omdat ze gek zijn op hun werk, maar ook omdat het hen meer financiële zekerheid biedt. Zelfs wanneer de agenda eigenlijk al overstroomt, vinden ze altijd wel een plekje. Totdat ze zichzelf overbelasten. 

Wat als je wél een keer ‘nee’ zegt tegen een project? Door je grenzen te bewaken kun je niet alleen een burn-out voorkomen, maar laat je ook aan je klanten zien dat je waarde hecht aan kwaliteit en professionaliteit.

5. Communiceer met je klanten

Als zzp'er is het belangrijk om goed met je klanten te blijven communiceren. Dit betekent niet alleen dat je duidelijk bent over wat je kunt leveren, maar ook dat je realistische verwachtingen stelt over deadlines, resultaten en de scope van je werk. Zo kun je veel misverstanden, en de stress die daarbij komt kijken, beter voorkomen.

6. Meer tips

Benieuwd naar de rest van de tips voor een betere werk-privébalans? Download dan nu gratis de whitepaper

  • Maak kennis met bewezen efficiënte werkwijzes 
  • Krijg meer tips tegen financiële stress
  • Ontdek hoe je meer zekerheid opbouwt