Waarmee kunnen we u helpen?

Frank maakte per ongeluk inbreuk op auteursrecht, en kreeg een schadeclaim


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Thu, 09/30/2021 - 13:32
Hiscox
Zzp’er Frank (24) leverde nét een stijlvolle website op, toen hij voor dat werk een schadeclaim ontving. “Ik vond sfeerbeelden op het internet en gebruikte die voor de website. Nu blijkt dat ik daardoor de auteursrechten heb geschonden.” Ontdek op basis van dit praktijkverhaal wat u kunt doen bij inbreuk op auteursrecht.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een goede start: niets wees naar inbreuk op auteursrecht
Frank ontwierp een website voor een lokale kledingwinkel. Hij sprak af om te werken met bestaand beeldmateriaal dat de winkel bij hem aanleverde. Frank: “Het beeldmateriaal bestond voornamelijk uit productafbeeldingen. Om het geheel aantrekkelijker te maken, heb ik een aantal sfeerbeelden toegevoegd. Die vond ik op het internet. De kledingwinkel was erg tevreden over de stijlvolle uitstraling en waardeerde mijn extra toevoegingen.” 

Inbreuk op auteursrecht door sfeerbeelden
Bijna 6 maanden later ontvangt Frank een sommatiebrief: hij heeft inbreuk op auteursrecht gemaakt en moet een flinke schadevergoeding betalen. Toen hij de sfeerbeelden plaatste, vroeg hij namelijk geen toestemming aan de betreffende fotograaf. Dat betekent dat hij de foto’s onrechtmatig gebruikte. 
Frank: “Omdat ik de beelden op eigen initiatief heb toegevoegd, ben ik volgens de kledingwinkel aansprakelijk voor het schenden van auteursrechten. Ik had de fotograaf tenslotte om toestemming moeten vragen voor het beeldgebruik. Ze hebben de schadeclaim van € 4.600 daarom bij mij neergelegd. Het gebruik van deze beelden op de website komt mij nu duur te staan.”

Auteursrechten schenden, zó dekt u het af
Als u foto’s gebruikt zonder expliciete toestemming van de fotograaf, zoals Frank per ongeluk deed, maakt u inbreuk op auteursrecht. Maar ook bij onrechtmatig gebruik van muziek of audio kunt u auteursrechten schenden. Deze fout zit in een klein hoekje en wordt regelmatig gemaakt door ondernemers. 

Ontvangt u een schadeclaim? Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkomt u financiële schade voor uw bedrijf. Zo kunt u zich, wat er ook gebeurt, blijven concentreren op het ondernemen. 

Verzeker inbreuk op auteursrecht met Hiscox
Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT dekt specifieke risico’s af voor ondernemers binnen de ICT-branche. Heeft u een verkeerd advies gegeven, of is er een misverstand geweest tijdens het werk? Wij dekken gevolgschade voor de volgende situaties:

  • Contractbreuk 
  • Onzorgvuldigheid 
  • Schending van een geheimhoudings- of privacyplicht
  • Verlies of beschadiging van documenten en elektronische data
  • Inbreuk op auteursrecht, licentierecht en andere intellectuele eigendomsrechten 
  • Beschuldiging van smaad, laster of plagiaat

Ook als er een rechtszaak aan bod komt, biedt de polis dekking voor uw juridische kosten.

Bereken vrijblijvend uw premie

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij inbreuk op auteursrecht, hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.

Terug naar het overzicht