6 situaties waarin u aansprakelijk gesteld kunt worden

Wie onderneemt, bijvoorbeeld als zzp, kan aansprakelijk worden gesteld. Maar wat betekent dit eigenlijk? Volgens Wikipedia betekent 'aansprakelijkheid' dat u verplicht bent om de nadelige gevolgen van een gebeurtenis te dragen. Maar komt dit echt zo vaak voor? Wanneer gebeurt dat eigenlijk? We hebben een paar voorbeelden voor u verzameld.
1. Als u per ongeluk iets zegt dat u beter niet had kunnen zeggen
Iedereen kent het: u typt een e-mail met gevoelige inhoud die alleen bedoeld is voor een zeer select gezelschap en ziet op het moment van versturen dat u op “allen beantwoorden” hebt geklikt. U laat per ongeluk een vertrouwelijk document in de trein liggen of iemand heeft iets opgevangen van een gesprek wat niet voor diens oren bestemd was. Het gebeurt allemaal per ongeluk en in een fractie van een seconde, maar kan wel leiden tot een aansprakelijkstelling.
2. Wanneer een opdrachtgever met hagel schiet
Helaas komt het soms voor dat een opdrachtgever een hele lijst met klachten indient, met een eis voor compensatie. Hierbij hoopt deze dat u het opgeeft en betaalt, in plaats van te vechten. Sommige van deze 'claims' zijn onterecht, maar moeten alsnog allemaal worden afgehandeld. Veel verzekeraars reageren alleen op de claims die zij dekken. Alles wat zij niet dekken (bijv. schade aan eigendommen) mag u dan zelf oplossen. Dit kan lastig, tijdrovend en duur zijn. Gelukkig zijn er ook verzekeraars die namens u de hele claim bestrijden. Dit wordt ook wel een ‘sleep easy’-dekking genoemd, omdat het u alle zorg uit handen neemt.
3. Wanneer u negatief in de media komt
Stel: u kunt kiezen tussen 2 leveranciers. Zou u dan kiezen voor die met een positieve reputatie of die onlangs in de media verscheen voor claims van een ontevreden klant? Of de negatieve woorden nu waar zijn of niet, als u uw reputatie verliest in de media, kost het jaren om deze weer op te bouwen. Vaak kunt u dit niet zonder gespecialiseerd pr-bureau. Sommige beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen bieden deze hulp. Is uw bedrijf kwetsbaar op dit vlak? Dan is het dus de moeite waard om even te checken of dit gedekt is.
4. Wanneer u uw verzekeraar niet op de hoogte hebt gesteld
Het tijdstip waarop u uw verzekeraar op de hoogte moet stellen van de mogelijkheid van een claim is niet altijd even duidelijk, maar wél belangrijk. Als u zich vergist in de meldingstermijn, kan uw verzekeraar de claim afwijzen, terwijl deze dat eerder misschien niet gedaan had. Technisch gezien moet u daarom alles melden. Zelfs als er nog geen sprake is van een claim, maar wel van een ontevreden klant. Bijvoorbeeld na een ongemakkelijke vergadering of een boos telefoontje.
5. Als er geld verdwijnt
U denkt er liever niet over na, maar er zijn medewerkers die stelen. Aangezien elk bedrijf (in meer of mindere mate) te maken heeft met financiële transacties, is dat risico er altijd. Er zijn 2 soorten diefstal. De eerste is wanneer een werknemer steelt van de werkgever. Dit kan zijn het vervalsen van facturen, het doen van betalingen van de zakelijke bankrekening op de rekening van de werknemer, of het bestellen van producten en deze voor zichzelf houden. De tweede is wanneer een werknemer steelt van een klant. Dit kan het uitgeven van valse facturen zijn, waarbij de betaling wordt overgemaakt naar een rekening van de werknemer. In beide gevallen kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een vergoeding betalen om het verlies te herstellen. Het is handig om te checken of uw verzekering dit dekt.
6. Wanneer een ontevreden klant weigert te betalen
U heeft als zzp een project afgerond en denkt dat het eindresultaat voldoet aan de opdracht. De klant is het daar echter niet mee eens en weigert uw factuur te betalen. Wat nu? Als u met een rechtszaak dreigt, brengt dat niet alleen extra kosten met zich mee, maar loopt u ook het risico dat uw klant een tegenclaim zal indienen en nooit meer met u in zee wil. Dan bent u als zzp aansprakelijk en tegelijkertijd een klant kwijt.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: voorbereid op onverwachte situaties
Een zzp-aansprakelijkheidsstelling proberen te voorkomen is goed, maar zoals u leest is dat helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn de gevolgen goed te beperken. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u ook als verzekerd als u zakelijk (ook als zzp) aansprakelijk wordt gesteld.
Vandaag nog regelen?
Bereken uw premie Vind een adviseur