Waarmee kunnen we je helpen?

Wat is schending van een geheimhoudingsplicht?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Iedereen met een eigen bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken: de geheimhoudings- of privacy plicht. Schendt u deze plicht? Dan kan het zijn dat u een flinke schadeclaim krijgt. Om dit te voorkomen, vertellen we graag wat dit precies is én wat u hiertegen kunt doen.
USB-stick

Zo schendt u de geheimhoudingsplicht
U schendt de geheimhoudings- of privacyplicht als u gegevens of privéinformatie bekendmaakt aan een derde partij, zonder toestemming van de eigenaar.

Stel, u werkt als freelancer voor meerdere klanten tegelijk. Op een dag stuurt u per ongeluk vertrouwelijke bedrijfsinformatie naar de verkeerde klant. Of u hebt klantgegevens op uw laptop of een USB-stick staan, en deze wordt gestolen. U deed het niet expres, maar toch schendt u dan de geheimhoudingsplicht.

Het maakt dus niet uit of u de geheimhoudingsplicht met opzet of per ongeluk schendt. De eigenaar van de gegevens heeft het recht om juridische stappen te ondernemen voor de schade die u met uw schending hebt veroorzaakt. En dat kan grote gevolgen hebben.

De gevolgen van een schending
Als u de geheimhoudingsplicht schendt, kan de eigenaar u aansprakelijk stellen. Zulke schadeclaims zijn vaak kostbaar. Inbreuken op de geheimhoudingsplicht kosten bedrijven jaarlijks miljoenen euro's. En dan hebben we het niet alleen over grote bedrijven, maar ook kleine bedrijven en zelfs zzp'ers (eenmanszaken). Komt u in deze situatie terecht? Dan kost u dit niet alleen heel veel geld, maar kan dit bovendien de reputatie van uw bedrijf schaden. Klanten doen immers liever geen zaken met een bedrijf dat vertrouwelijke informatie lekt.

5 manieren om een schending te voorkomen
Gelukkig zijn er meerdere manieren om een schending te voorkomen:

  1. Zorg dat uw medewerkers de juiste kennis hebben over de beveiligingsprocessen
  2. Laat iedereen in uw bedrijf een geheimhoudingsovereenkomst tekenen
  3. Kies voor veilige wachtwoorden
  4. Versleutel gevoelige gegevens
  5. Zorg voor goede beveiligingssoftware

Lekt uw bedrijf ondanks al deze inspanningen toch data? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw advocaat.

Vergeet uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan u helpen om juridische kosten en vergoedingen te dekken en om uw bedrijf financieel te beschermen. Lees meer over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bereken direct uw premie online.

Bereken uw premie Vind een tussenpersoon

 

Hiscox Whitepaper

 

 

Terug naar het overzicht