Waarmee kunnen we je helpen?

Wat moet u doen als u gehackt bent?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Published:
Updated:
Yasin
IT’er Rickey Gevers stopte al zijn passie en liefde in zijn website voor natuurliefhebbers. Maar als hij plotseling gehackt wordt, verdwijnt al zijn werk in het niets. Rickey: “Ik voelde me machteloos.” Aan de hand van dit praktijkverhaal ontdekt u wat u wel én niet moet doen als u gehackt bent.
Cyber-aanval

Wat moet u doen als u gehackt bent: Rickey’s verhaal
Op Rickey’s website, Waarneming.nl, kunnen natuurliefhebbers hun bijzondere vondsten in de natuur delen. Zo worden de vondsten niet alleen op een mooie manier vastgelegd, maar kunnen anderen er ook van meegenieten. En als er genoeg informatie op gedeeld wordt, kan de website volgens Rickey zelfs als kennisbron voor de toekomst dienen. Hij heeft grote plannen, totdat een hacker roet in het eten gooit. 

Rickey: “Van de één op de andere dag wist een hacker de website over te nemen. Deze heeft alle informatie die op de website stond verwijderd en een grappig plaatje neergezet. In de hackerswereld noemen we dat een defacement. Ik voelde me ontzettend machteloos.” 

Nooit meer gehackt worden, maar zelf hacken
Rickey kon niet geloven dat zijn website was gehackt. Maar eén ding wist hij zeker: dit zou hem nooit meer gebeuren. Hij stortte zich volledig op de kunst van het hacken om te leren hoe zoiets tot stand komt. “Op een gegeven moment was de theorie duidelijk, maar ik wilde ook weten in hoeverre dit in de praktijk toepasbaar was. Ik wilde zelf een computer leren hacken.” 

Hij begon bij een Spaanse eindgebruiker, hackte daarna een Nederlandse universiteit en wist zelfs de systemen van NASA binnen te dringen. “Ik wist: ik hack die systemen en dat mag niet. Maar daarna maak ik ze veiliger, dus eigenlijk doe ik iets goeds. Toen ik een universiteit in Amerika had gehackt, liep het helaas uit de hand. Zij zijn erachter gekomen en hebben de FBI ingeschakeld. Ruim 3 jaar na de hack werd ik opgepakt.” Rickey werd veroordeeld voor 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar. 

Een nieuwe start in de IT-branche
Toen Rickey vrijkwam, wilde hij niet meer werken in de IT-branche. Toch merkte hij al snel dat zijn talent daar lag. Het was zonde om daar niets mee te doen. “Ik heb hard gewerkt om weer als IT’er aan de slag te kunnen. Nu werk ik bij een bedrijf dat cybercriminelen in de gaten houdt. We proberen alles wat deze jongens doen in kaart te brengen, om onze klanten daarvoor te beschermen.”

Zijn fascinatie voor de natuur neemt hij daar nog altijd in mee. “De overeenkomst tussen hackers en vogels is de vrijheid. Vogels trekken hun eigen plan. Hackers willen ook vrij zijn om bepaalde technologieën te gebruiken op hun eigen manier. Ik probeer er altijd op die manier naar te kijken.” 

Verzekerd bij Hiscox: dit moet u doen als u gehackt bent
Als u denkt dat u gehackt bent, kunt u dat het best zo snel mogelijk bij ons melden. Dan starten wij direct een onderzoek. We willen natuurlijk weten waarom uw systeem gehackt is en hoe dat kan gebeuren, maar ook wanneer u weer toegang krijgt tot uw systeem. 

Twijfelt u nog over wat u moet doen als u gehackt bent? Of wilt u weten hoe u hacking voorkomt?  

Bij vragen kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen. Bel 020-7991888 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur), stuur een e-mail naar [email protected]  of chat met ons.