Waarmee kunnen we je helpen?

3 gouden tips voor veilig thuiswerken: zó kunt u cybercrime voorkomen


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Yasin
Cybercriminelen zijn creatief. En nu velen van ons ook vanuit huis werken, vinden criminelen allerlei manieren om onze digitale omgevingen te hacken. Dus veilig thuiswerken, hoe doet u dat? Met deze 3 tips van Yasin Chalabi, Manager Cyber & Data Risks bij Hiscox, kunt u cybercrime voorkomen.
Yasin Chalabi

Veilig thuiswerken doet u anders dan veilig werken op kantoor
 “Thuiswerken brengt andere cyberrisico’s met zich mee dan werken in een bedrijfsomgeving”, legt Yasin uit. “Zeker als medewerkers en zzp’ers via hun eigen apparaten, systemen en privémail werken." 

BYOD, ofwel Bring Your Own Device, is een gebruikelijke manier van werken bij grote bedrijven. Vooral ingehuurde zzp’ers gebruiken deze methode, waarbij ze met hun eigen laptop inloggen op het bedrijfsnetwerk. De beveiligingsrisico's worden meestal opgevangen door te werken via virtual desktops en VPN-verbindingen. Toch kunt u daarmee niet alle cybercrime voorkomen. Er blijven altijd risico's kleven aan het koppelen van privéapparaten met bedrijfsomgevingen, stelt Yasin. "Het gebruik van VPN-verbindingen is vaak niet meer voldoende, nu blijkt dat meerdere systemen kritieke kwetsbaarheden hebben.”

Dus, hoe pakt u veilig thuiswerken aan? Yasin geeft 3 tips waarmee u cybercrime kunt voorkomen.

Veilig thuiswerken - tip #3: gebruik het bedrijfsnetwerk
Een makkelijke manier om veilig thuiswerken te faciliteren, is door gebruik te maken van multi-factor-authenticatie bij het inloggen. Yasin: “Zeker voor beheerders is dit essentieel. En zoals altijd kunt u cybercrime voorkomen door ervoor te zorgen dat alle systemen up-to-date zijn. Denk daarbij aan virusscanners, antimalware-programma’s en IDS/IPS, maar ook aan bijvoorbeeld VPN-hardware en het afsluiten van onnodige poorten van firewalls.”

Veilig thuiswerken - tip #2: houd alles up-to-date
Als u in een kantoorsituatie een verdachte e-mail krijgt, kunt u met collega’s overleggen. Thuis is dat meestal niet mogelijk, waardoor cybercrime voorkomen steeds lastiger wordt. Yasin: “Omdat we meer dan ooit op zoek zijn naar informatie en door de thuissituatie worden afgeleid, is de kans groter dat we op foute links op webpagina’s klikken.” 

Veilig thuiswerken - tip #1: informeer en train uw medewerkers
Ook uw medewerkers kunnen cybercrime voorkomen. “Namelijk door ze simpelweg te informeren en te trainen”, legt Yasin uit. “Bijvoorbeeld met modules over mobiel werken en werken met eigen apparatuur.” Daarnaast raad Yasin voor het veilig thuiswerken een combinatie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en cyberverzekering aan. Wilt u gelijk aan de slag? Dan kunt u uw werknemers alvast aan het werk zetten met kleine voorzorgsmaatregelen, zoals het aanmaken van betere wachtwoorden. 

Om veilig thuiswerken te waarborgen, kunt u daarom het best gebruik blijven maken van het bedrijfsnetwerk. Is dit onmogelijk? Zorg er dan voor dat de systemen waarop wel wordt gewerkt minimaal dezelfde beveiliging hebben. Vraag dit bij twijfel na bij de technisch verantwoordelijke of bij de IT-leverancier.

Terug naar het overzicht