Waarmee kunnen we je helpen?

Laptop gehackt? Zó vangt u de schade van een ransomware aanval op


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Published:
Updated:
Hiscox
Wist u dat 37% van alle bedrijven wel eens te maken krijgt met een cyberaanval? Het gebeurde ook dit webmarketing consultancy bedrijf, met € 74.000 aan schade als gevolg. In dit artikel leest u wat u kunt doen als uw laptop gehackt is en u te maken krijgt met een ransomware aanval.
Cyberverzekering - veelgestelde vragen

Van normale thuiswerkdag naar ransomware aanval
Het is het begin van de coronatijd. Bijna iedereen in Nederland werkt voor het eerst vanuit huis. Werknemers hebben een laptop of computer van de zaak gekregen, waarmee ze in ieder geval de komende tijd aan de slag kunnen. 

Zo ook bij een Nederlands webmarketing consultancy bedrijf. Het was een drukke week met veel deadlines, dus iedereen werd zo snel mogelijk voorzien van een laptop. Maar toen een van de werknemers in het netwerk van het bedrijf probeerde in te loggen, kwam er iets vreemds in beeld. Het bericht was simpel: “Betaal losgeld, of u komt niet meer bij uw bestanden.” 

Laptop gehackt: het gebeurt vaker dan u denkt
Er bleek nog oude ransomware op de laptop aanwezig te zijn, die alle bestanden versleutelde en ook de andere computers in het bedrijfsnetwerk had aangetast. Het bedrijf stond noodgedwongen stil. En als er binnen 24 uur niet werd betaald, zouden alle bestanden worden gewist. 

Geen enkel bedrijf verwacht een ransomware aanval. Toch gebeurt het vaker dan u denkt. Uit eigen onderzoek blijkt dat ruim 37% van alle bedrijven in aanraking komt met een cyberincident. Het meest voorkomende incident is op dit moment een ransomware aanval. Daarbij wordt er gijzelsoftware ingezet als chantagemiddel om losgeld te betalen. Zeker 2/3 van alle schademeldingen bij Hiscox heeft te maken met een ransomware aanval. 

Wat kunt u doen bij een ransomware aanval?
Wanneer u denkt dat u te maken heeft met een ransomware aanval, kunt u dat het best zo snel mogelijk bij ons melden.  Dan schakelen wij direct forensische expertise in. We willen natuurlijk weten waarom uw systeem of laptop gehackt is en hoe dat kan gebeuren, maar ook welke bestanden getroffen zijn en wanneer u daar weer toegang tot krijgt. Meer informatie over de afhandeling van een cyberincident leest u in onze Incident Response brochure

In dit geval bevestigde de forensische expert wat het marketing consultancy bedrijf al vermoedde: het ging daadwerkelijk om een ransomware aanval. En de schade was groot. In totaal vloeide er ruim € 74.000 aan bedrijfsschade uit voort. Het volledige bedrag werd door ons vergoed.