Waarmee kunnen we je helpen?

Zo koopt u veilig kunst online


3 tips om de kans op een online-miskoop te verkleinen

De helft van de kunstkopers blijft huiverig als het aankomt op het online shoppen van kunst. Wat hen tegenhoudt? De angst voor een miskoop. Zonde, want online gaat er een wereld open als het aankomt op kunst. Werken van grote én kleine kunstenaars komen binnen handbereik. Maar hoe voorkomt u een miskoop? Met deze drie tips verkleint u de kans dat u voor verrassingen komt te staan.

  1. Begin met oriënteren
    Onderzoek de verschillende kunstaanbieders en -platforms. Door COVID-19 hebben heel veel respectabele kunstgalerieën en handelaars hun fysieke deuren moeten sluiten en een online-verkoopkanaal gebouwd. En daarin is de service aan klanten erg belangrijk. Bij steeds meer platforms is het bijvoorbeeld mogelijk om via augmented reality een werk virtueel aan uw muur te hangen. Zo krijgt u een goed beeld van het werk bij u in huis. En dat verkleint weer de kans op het moeten retourneren van een werk.
  2. Lees ervaringen van anderen
    Voor 3 op de 5 kunstkopers spelen reviews en ervaringen van andere kopers een grote rol. Ze baseren daarop deels hun beslissing om online een kunstwerk te kopen. Bijna een kwart van de kunstkopers zegt af te haken na het lezen van één slechte review. Reviews geven vaak een goede eerste indicatie van de betrouwbaarheid van de verkoper. Sommige kunstplatforms publiceren zelf reviews op hun site, maar ga vooral ook op zoek naar reviews van onafhankelijke partijen zoals Trustpilot. Komt u meerdere negatieve reviews tegen? Dan kunt u misschien beter nog even verder zoeken.
  3. Doe research naar het verzend- en retourbeleid
    Wat als u een kunstwerk hebt gekocht waar u niet tevreden mee bent? Voor veel kunstliefhebbers is een goed verzend- en retourbeleid heel belangrijk bij het doen van een kunstaankoop. Is het kunstwerk niet wat u ervan had gehoopt? Dan wilt u het terugsturen en het aankoopbedrag terugkrijgen. Maar het is bij online-kunstverkopers niet altijd duidelijk op de website wat de mogelijkheden zijn. Om onverwachte kosten te voorkomen, is het verstandig om goed research te doen naar het verzend- en retourbeleid van de verkoper.

Hebt u het felbegeerde kunstwerk in huis? Dan bent u met de kunstverzekering Hiscox Fine Art uitstekend verzekerd tegen beschadiging en diefstal ervan. Zo hoeft u zich daar alvast geen zorgen over te maken bij het doen van een online-kunstaankoop.Wilt u meer informatie over onze Fine Art-verzekering? Kijk dan hier.

Bovenstaande tips heeft Hiscox op een rij gezet op basis van de resultaten uit het Online Art Trade Report. Ze helpen u om veilig online kunst te kopen. Weliswaar kunt u niet elk risico voorkomen, maar met de tips kunt u de kans op een miskoop verkleinen. Hiscox is een internationale nicheverzekeraar gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere bezittingen, zoals kunstcollecties. We laten jaarlijks onderzoek uitvoeren binnen de kunstmarkt om trends en ontwikkelingen nauw te kunnen volgen. In het Art Trade Report publiceren we de resultaten.

Direct berekenen

Fine Art afsluiten? Voor kunstverzamelingen tot € 150.000 regelt u het online.