Waarmee kunnen we je helpen?

'Veel overeenkomsten tussen rallyrijden en verzekeren'


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Jan Willem van Es over de Tulpenrallye, Nederlands oudste autorally, die sinds 1949 bestaat.
Tulpenrallye

De Tulpenrallye, Nederlands oudste autorally die sinds 1949 bestaat, is begin mei voor de 63e  keer verreden. De rit voerde deelnemers via kronkelige bergpassen en prachtige landschappen in zes dagen van het Italiaanse Saint-Vincent naar de finish in Noordwijk. Jan Willem van Es, Marketing Manager Benelux van Hiscox, reed voor de vierde keer mee.

"Er zijn vier klassen waarvoor de deelnemers met een klassieke auto zich kunnen inschrijven: Vintage, de echte oudjes, Touring, Sporting en Expert", legt hij uit. "In de Expertklasse zitten de ervaren navigators, die eerder in de top van de Expertklasse of de Sportklasse zijn geëindigd. De Tourklasse is bedoeld voor deelnemers met minder ervaring."

Voor Jan Willem was 2016 het jaar van zijn doop in de Sportklasse. "Rijden in een Sporting-equipe is aanzienlijk heftiger dan de Tourklasse", blikt hij terug. "De route is zwaarder, waardoor de rit veel inspannender is. En natuurlijk speelt ook het competitieve aspect een grotere rol."

Niet alleen poetsen

"Er zijn veel overeenkomsten tussen rallyrijden met en het verzekeren van een klassieke auto", vindt Jan Willem. "Mede daarom is Hiscox sponsor van de Tulpenrallye. Als je zo'n wedstrijd wilt winnen, moet je nauwkeurig zijn, goed kunnen anticiperen op onverwachte gebeurtenissen en vooruitkijken. Voor verzekeren geldt precies hetzelfde. Daarom mogen wij als specialistische verzekeraar van onder meer oldtimers, maar ook van beroepsaansprakelijkheid, natuurlijk niet ontbreken bij de Tulpenrallye. Onze doelgroep is er volop aanwezig. Het is bij uitstek een moment om te laten zien dat wij niet alleen verzekeren, maar ook begrijpen waar het om gaat. Dat is dus meer dan alleen de auto zelf, het is de ervaring."

"Meerijden in een rally heeft daardoor meerwaarde ten opzichte van aanwezig zijn bij een oldtimertreffen of een beurs voor klassiekers. 'Jullie begrijpen de dynamiek, jullie staan niet alleen maar te poetsen', zei een van de deelnemers dit jaar tegen me. Onze boodschap komt dus over bij de doelgroep."

Emotie

Ook enkele adviseurs konden dit jaar weer delen in de rallykoorts. "Op de laatste dag van de Tulpenrallye mogen wij enkele relaties uitnodigen om de Partnerrallye  te rijden. Die voerde hen dit jaar van Vaals naar Noordwijk, over een parcours dat het onze kruiste."

En dat is niet alleen erg leuk, het heeft ook waarde, aldus Jan Willem. "Door zelf achter het stuur te gaan zitten, kunnen zij kennismaken met de emotie en daarmee de extra lading die het rijden van een rally heeft. Die ervaring kunnen zij vervolgens in hun professionele praktijk delen, waardoor ze nog dichter bij hun klanten komen te staan."

Foto: © Tulpenrallye