Waarmee kunnen we je helpen?

Scoren op de rommelmarkt? Hoe herken jij echt van nep?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Linda
Hoe onderscheid je een parel van troep?
Afval

Koningsdag, kofferbakmarkten, kringlopen, de brocante van Lille. Door het jaar heen zijn er verschillende momenten die mensen aangrijpen om de woning op te ruimen en oude huisraad, kleding, boeken, sieraden of de inhoud van de garage kwijt te raken. Voor anderen is het juist het moment om de kleedjes en stallen af te struinen in de hoop schatten te vinden. Maar hoe onderscheid je een parel van troep?

Het lijken haast sprookjes, de verhalen over bijzondere vondsten op rommelmarkten. Iemand koopt op Koningsdag voor een paar euro een schilderij en het blijkt een verloren Rembrandt te zijn. Je oma geeft je een versierd nep-ei wat ze als grapje kocht op de vide grenier in Parijs, en jij herkent ineens het keurmerk van Fabergé erop. Hoewel de meesten van deze verhalen later worden ontkracht, is er toch altijd een beetje hoop die ene schat voor een habbekrats op de kop te tikken. Maar hoe herken je echt van nep op een rommelmarkt?

  • Bereid je goed voor. Wat wil je vinden? Een originele wedstrijdvlag van Ferrari? Een vintage koffer van Louis Vuitton? Stel jouw doel vast, en bedenk waar je de grootste kans maakt. Waar hebben mensen garages die ze opruimen, en waar dus gereedschap en onderdelen worden verkocht? En waar staat iemand met oma’s antieke huisraad? Of wordt de laatste mode gevolgd, en worden dus vintage stukken weggedaan?
  • Ga vroeg op pad. Wil je de beste kans om een antiek meubel te scoren? Of toch dat vergeten beeld van Adriaen de Vries vinden? Dan moet je er als eerste bij zijn, en dus bijtijds de deur uit.
  • Doe je research. Je moet je eigen expert zijn. De verkoper zegt dat het motorkapornament in je hand in 1944 is gemaakt, maar jij weet dat de dansende olifant op de Bugatti Type 41 Royale stond en dat die voor het laatst in 1933 van de band rolde. Dus het ornament is namaak. En zo weet je ook dat antieke Romeinse munten geen middenlijn in de rand hebben, want ze werden geslagen en niet gegoten. Doe van tevoren je research en weet alles wat nodig is over wat jij wilt aanschaffen. Op een rommelmarkt is er geen tweede kans.
  • Let op namen, merktekens en jaartallen. De verkoper zegt dat de schaal van echt zilver is, maar jij ziet op de bodem het merkteken EPNS staan. Je gelooft op basis van de stijl en je eigen kennis wel dat de schaal uit de 19de eeuw komt, maar je weet door dit merkteken dat het materiaal slechts verzilverd is. Leer de jaartallen van eerste drukken, de handtekeningen van schilders, en merktekens uit je hoofd zodat je nep van echt kan onderscheiden. 
  • Neem het juiste gereedschap mee. Met een loep zie je net die details in stof en schilderwerk die de echtheid verraden. Met een magneet kun je testen of een gouden of zilveren sieraad wel echt is (want edelmetalen zijn niet magnetisch). En met een klein flesje water in de hand kun je kristallen glazen controleren, want kristal “zingt” als je met een natte vinger over de rand wrijft. 
  • Bekijk de kwaliteit. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Ben jij handig, of heb je een expert die voor jou een originele zijspiegel van de Ferrari Enzo opnieuw kan spuiten en monteren? Zo ja, dan kun je iets met meer schade op de kop tikken. Maar als jij geen aardewerk kan herstellen en je voelt dat die Delfts blauwe schaal wel erg veel barsten in de lak heeft zitten, dan is het mogelijk jouw geld niet waard.
  • Koop voor jezelf. Een schat vinden en die voor een habbekrats kopen is natuurlijk een leuk verhaal, maar bij Hiscox begrijpen we dat het vooral gaat om de liefde voor je eigen collectie. Daarom is het vooral belangrijk dat je met plezier met je collectie bezig bent, en dat je dus op zoek gaat naar een toevoeging waar jij blij van wordt. Ongeacht de waarde.
     

Informeer ons

De markt is over en jij hebt je collectie kunnen uitbreiden met een paar mooie aanwinsten. Verandert dit iets aan de waarde binnen jouw verzekering? Vergeet dat niet contact met ons op te nemen zodat wij je kunnen adviseren en ondersteunen waar nodig is.