Waarmee kunnen we je helpen?

Overstromingen in de kelder, wat te doen?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Linda
De regen valt al geringe tijd met bakken uit de lucht, met als gevolg dat het grondwater verder en verder stijgt. Daarnaast trekken er gedurende het jaar ook nog meerdere stormen over onze daken. Hoe bescherm je je woning tegen dit soort weer?
Sleutels water

In 2023 beleefde Europa een zwaar jaar als het gaat om heftig weer en zogenaamde klimaatrampen. Van lange hittegolven en bosbranden, tot grootschalige overstromingen in riviergebieden. Ook nu ervaren we veel wateroverlast door langdurige periodes met veel regenval waardoor het grondwater blijft stijgen. Hierdoor lopen huizen met kelders een groter risico op overstromingen en schade. Wij willen je graag helpen met het voorkomen hiervan.

Stijgend grondwater in de kelder

Veel mensen denken na over lekkage aan het dak bij overmatige regenval, maar het grootste probleem op het moment zit in het stijgende grondwater en rivieren die buiten de oevers treden. Kelders zijn in principe ontworpen om waterdicht te zijn, maar dit kan veranderd zijn over de jaren. En dan kan een kelder ineens onderlopen, en opgeslagen spullen daarin schade oplopen. Hetzelfde geldt bij garages. 

Voorkomen beter dan genezen

Stijgend grondwater is niet te voorkomen, maar schade wel. “In principe is elke kelder waterdicht, daar zijn ze voor gemaakt. Maar als er veranderingen zijn aangebracht, zoals een uitbouw of het aanleggen van nieuwe leidingen of elektra, dan kan het zijn dat die situatie is veranderd,” aldus Martin Koopmans van Hiscox. Ook het verzakken van een huis kan zorgen voor breuken waardoor water binnen kan komen. Om te voorkomen dat water de kelder, de kruipruimte of de garage in weet te komen, is het vooral belangrijk dat je zorgt voor goede afvoering en drainage in je huis zodat het water naar een lager punt kan worden afgevoerd. Maar bij zeer hoog grond- en rivierwater is dat niet altijd mogelijk.

Wees voorbereid

Je hebt dus een kelder of een garage waar dingen staan opgeslagen. En het water afvoeren naar een lager punt is niet mogelijk. Wat doe je dan? De experts van Hiscox hebben hiervoor een aantal punten opgesteld:

  • Wees goed voorbereid. Controleer als eerste of je in een risico-gebied woont. Als dat het geval is, zorg dan dat je afvoer niet op de sloot naast je huis uitkomt en heb altijd zandzakken of dammen bij de hand om barrières te creëren.
  • Controleer ongeacht waar je woont je afwatering meerdere keren per jaar. Zorg dat je dakgoten, regenpijpen, en de goten in de grond rond het huis en garage altijd vrij zijn van bladeren, zand, of ander vuil. Houdt ook de afvoer in de straat vrij van troep.
  • Plaats waterdetectoren met draadloze melders op vloerniveau in de kelder. Dan krijg je direct een melding als er water binnen komt. Waterdetectoren zijn daarnaast ook te plaatsen bij boilers, radiatoren, op zolder, garage deuren en andere mogelijke punten van lekkage.
  • Zet kostbare bezittingen die echt niet tegen vocht kunnen nooit in de kelder. En zet ze ook in andere ruimtes 30 centimeter boven de grond in een rek of kast. 
  • Plaats andere spullen in stellingkasten, niet op de grond. “Zoek het hoogst mogelijke waterniveau op, en zet alles daar een halve meter boven,” raadt Martin Koopmans aan. Dit lijkt veel maar dan zijn je spullen ook bij uitzonderlijk hoog water beschermd.
  • Zorg voor een calamiteitenkit zodat je direct kan ingrijpen bij water in je huis. In een calamiteitenkit zitten onder andere dweilen, absorptiedoeken en emmers. Je kunt hier ook zandzakken, een pomp -voor in kelders en kruipruimtes- en een waterstofzuiger aan toevoegen. 

Schimmel en vocht

Als het water weer is weggetrokken, of je merkt dat de muren van de kelder erg vochtig beginnen te worden, dan is het risico voor je bezittingen nog niet afgenomen. Wanneer de vochtigheid in een ruimte oploopt tot 70% is er een zeer hoog risico op schimmel in je bezittingen. Ook houten kasten en interieurs van auto’s zijn gevoelig voor schimmelvorming. Om dit tegen te gaan zul je de ruimte zo snel mogelijk droog moeten krijgen, wat kan met een combinatie van elektrische kachels en industriële ontvochtigers. Ook hier kun je deze situatie voorkomen. Door het gehele jaar luchtreinigers in de kelder te zetten krijgt schimmel minder kans in nattere periodes. 

Een passende verzekering bij Hiscox

Wij bij Hiscox begrijpen dat een huis jouw plek is waar je je prettig en veilig voelt. Huis & Kunst is onze specialistische verzekering voor luxueuze woningen, bijzondere inboedels, kunstverzamelingen en andere kostbaarheden. Het is een exclusieve dekking die de klok terugdraait naar het moment vóór de lekkage, de waterschade of de overstroming. Ofwel, een verzekering voor zaken van financiële én emotionele waarde. Bekijk nu direct wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning, of neem contact op met één van onze experts.