Waarmee kunnen we je helpen?

Onverwacht bezoek blijkt poging tot inbraak


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Linda
Door de ramen van de woning klinkt het geluid van een levendige stad. Dagjesmensen met tassen aan de arm. Scholieren op weg naar huis of les. Iemand loopt met een koptelefoon en driftig gebarend langs. Buiten is het druk, maar in jouw woning is het rustig terwijl jij een aantal zaken afhandelt aan de keukentafel.
Inbraakpoging

Je gedachtegang wordt verstoord door de bel. Één keer, al snel gevolgd door een tweede schelle toon. Het is een toon die vooral storend is omdat je hem niet had verwacht. Je verwacht geen bezoek en hebt ook niets besteld wat vandaag bezorgd zou worden. Dat betekent dat de mogelijkheden van wie er aan de deur staat gelimiteerd zijn. Het kan een collecte zijn, of iemand die verzekeringen of tv-aansluitingen probeert te verkopen. Je hebt in beide geen interesse, en negeert dan ook de bel. 

Als die echter voor de vierde keer gaat, begint de twijfel echter te knagen. De persoon aan de deur is volhardend. Misschien heb je een vergissing gemaakt? Heb je toch een afspraak gemaakt met iemand? Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand je langs het raam heeft zien lopen eerder. Je staat op, je laptop onbewaakt achterlatend, en loopt de keuken uit. Doorkruist de woonkamer, en steekt de gang over en opent de voordeur. Op de drempel staan twee mannen die je niet herkent. De een heeft een klipbord in de hand. De ander een werkkoffer die je doet denken aan die van een installateur. Ze zijn gekleed in nette polo’s, met een logo op de borst dat je net zomin herkent als de gezichten.
“Goedemiddag, we komen een controle doen namens uw verzekeraar.”

De heren zeggen door ons gestuurd te zijn om een controle van jouw beveiliging uit te voeren. Deze controle is volgens hen nodig voor de woonverzekering, die je via een tussenpersoon bij ons hebt afgesloten. Je kunt je echter nog steeds niet herinneren een afspraak te hebben gemaakt, of een email te hebben ontvangen dat wij dit verzochten. De man met het klipbord overhandigt je een brief, die er officieel ogend uitziet. Maar het valt je direct op dat er bovenaan geen logo van Hiscox of van jouw tussenpersoon staat, en dat die twee bedrijfsnamen ook niet worden vermeld in de geprinte tekst. Ergens voelt er iets niet helemaal juist. Het logo op hun shirts is ook een ander dan je gewend bent van eerdere correspondentie. Als je daarnaar vraagt leggen ze uit dat ze een extern bedrijf zijn, dat door ons wordt ingehuurd voor de keuringen. Omdat de situatie erg onduidelijk is besluit je eerst snel je contactpersoon te bellen. 

Op ons kantoor gaat de telefoon over. Collega Liselotte neemt op. Ze klikt snel door jouw dossier. Je bent al enige tijd bij ons verzekerd, en er zijn nergens notities te vinden over een controle. Snel tikt ze een andere collega aan om te controleren of ze misschien iets gemist heeft, maar ook deze concludeert dat er niets door ons is aangevraagd. Het verhaal van de mannen voor jouw deur klinkt ons al net zo vreemd in de oren als jij het vond. Wij hebben niemand gestuurd, en zouden dat ook nooit doen zonder hier eerst contact over op te nemen. Ons dringende en directe advies is dan ook om de vreemden onder geen beding binnen te laten. Het zou een scouting-poging kunnen zijn om later terug te komen en in te breken. Of nog erger, een poging je te overmeesteren en te beroven op klaarlichte dag.

Het telefoongesprek tussen ons en jouw tussenpersoon duurde slechts enkele minuten. Jij hebt in die tijd in de wacht gehangen, en de mannen gelukkig buiten laten wachten met de deur dicht. Je besluit deze niet meer te openen. De bel gaat nog een keer. Daarna druipen de onbekenden af. Het is verder aan jou of je hiermee iets doet bij de politie.