Waarmee kunnen we je helpen?

Jeroen Opstelten blikt terug op de Tulpenrallye 2022


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Voor het eerst sinds de pandemie is de Tulpenrallye weer in het voorjaar verreden. Vanwege de onzekerheid rondom corona was de 68e editie van de klassieker wel wat dichter bij huis dan anders. Uiteraard kon Hiscox als één van de hoofdsponsors niet ontbreken met een equipe.
Tulpenrallye Hiscox

‘Hard werken én gezellig samenzijn met gepassioneerde liefhebbers’

Evenals eerdere edities bestond die uit chauffeur Jeroen Opstelten en navigator Jan Willem van Es. “Dit jaar zijn we met zo’n tweehonderd klassiekers van vóór 1972 van start gegaan in Frankfurt om ter hoogte van Colmar Frankrijk in te duiken”, blikt Jeroen terug. “Vanaf daar leidde de route dwars door de Vogezen, om vervolgens naar het noorden af te buigen. Via Nancy en Luxemburg reden we terug naar Nederland, waar we in Valkenburg zijn gefinisht.”

‘Hardop kijken’

De Tulpenrallye is weliswaar een behendigheidsrally, maar het is tegelijkertijd de bedoeling dat de deelnemers een bepaalde gemiddelde snelheid rijden. Jeroen: “Voor de tourklasse, die wij hebben gereden, is dat 45 kilometer per uur. Om dat te halen, is goed samenspel tussen navigator en chauffeur essentieel.”

“Die laatste zit constant, met de kaart en een lineaal op schoot, het parcours te bepalen en de afstanden te bestuderen. Soms zelfs met een loep erbij! Maar die kaarten kunnen oud zijn, waardoor de feitelijk situatie niet altijd overeenkomt met die op de kaart. Als chauffeur ben je de ogen van de navigator en moet je dus eigenlijk constant zeggen wat je ziet. ‘Hardop kijken’, als het ware.”

Gepassioneerd

Dat vergt dus zes dagen opperste concentratie. “Ja, het is echt hard werken”, zegt Jeroen lachend. “Maar wel compleet anders dan de hectiek van het reguliere leven. En de Tulpenrallye is ook – of vooral – een gezellig samenzijn met een groep gelijkgestemde zielen. Het maakt niet uit of je in een onooglijk Eendje rijdt of in een glimmende Porsche, iedereen helpt iedereen.”

In zijn toespraak tijdens het sponsordiner refereerde hij juist daaraan. “Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen. Dat geldt voor de deelnemers, maar uiteraard ook voor de organisatoren en de vele vrijwilligers die het evenement mogelijk maken.”

Meer foto's? Ga naar https://www.tulpenrallye.nl

Uw klassieke auto verzekeren?