Waarmee kunnen we je helpen?

Brand- en waterschade in een middeleeuws kasteel


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Anonymous (not verified)
Een storm is niet ongebruikelijk, in het afgelegen landschap van landelijk Frankrijk komt heftig weer vaker voor. Maar als de bliksem inslaat in een origineel dak van een kasteel wordt een gebruikelijke storm een ongebruikelijke catastrofe.
Brandblusser

Een flinke storm is niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken in de Dordogne. Wind, regen, donder en bliksem trekken over de streek in de vorm van donkere wolken die de nacht eerder laat vallen dan normaal. Het geeft een spectaculair schouwspel, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee. Felle wind kan bomen omwaaien waardoor wegen worden geblokkeerd of gebouwen worden geraakt. Regen en wind kunnen zorgen voor lekkage of overstromingen. En bliksem kan inslaan.

Dat laatste overkomt onze verzekerde. De bliksem raakt het dak van diens huis, een oud kasteel, en de oude dakpannen weten geen weerstand te bieden tegen de intense hitte die vrijkomt bij de inslag. Al snel bereiken de vlammen de onderliggende houten balken. Het gevolg is een uitslaande brand.

Overleg met de lokale brandweer

Een kasteel van ruim 900 jaar oud is een bijzondere woning, met unieke uitdagingen. Daarom hebben wij samen met onze verzekerde en de lokale brandweer van tijd tot tijd gesprekken over hoe we moeten handelen in het geval van noodgevallen. Dat blijkt nu in ieders voordeel te zijn. Met gillende sirenes en piepende banden weten de brandweerwagens direct hoe ze het terrein op moeten komen, de brandweerlieden weten exact waar de aansluitingspunten zijn, en welke noodwegen er zijn om de bewoners van het kasteel in veiligheid te brengen. Ook wordt er geen tijd verspeeld met de overweging of gecontroleerd uitbranden een optie is, er is eerder al vastgesteld dat door omliggende bomen en bijgebouwen dit risico veel te groot is. En dus wordt er met man en macht geblust om het historische gebouw zoveel mogelijk te redden.

Schade door vuur en water

Wat de brand niet verwoestte werd uiteindelijk zwaar beschadigd door de duizenden liters water die naar binnen werden gepompt om de vlammen te blussen. Het dak van het Middeleeuwse kasteel is volledig afgebrand en zal volledig moeten worden herbouwd. Voordat dat echter kan gebeuren zullen de stenen muren en vloeren moeten drogen. De verzekerde wordt elders ondergebracht terwijl lokale experts worden ingeschakeld voor de restauratie en bouwwerkzaamheden. Hierbij kijken wij als verzekeraar ook direct naar de inboedel, en wat kan worden hersteld of vervangen moet worden. Als verzekeraar willen we zorgen dat alles zo goed en snel mogelijk wordt opgelost, met zo min mogelijk stress en zorgen voor de verzekerde. Het is ons doel om het gezin zo snel mogelijk weer terug in hun eigen vertrouwde huis te hebben.

Een passende verzekering bij Hiscox

Wij bij Hiscox begrijpen dat een huis jouw plek is waar je je prettig en veilig voelt. Huis & Kunst is onze specialistische verzekering voor luxueuze woningen, bijzondere inboedels, kunstverzamelingen en andere kostbaarheden. Het is een exclusieve dekking die de klok terugdraait naar het moment vóór de brand, de waterschade of de diefstal. Ofwel, een verzekering voor zaken van financiële én emotionele waarde. Bekijk nu direct wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning, of neem contact op met één van onze experts.