What can we help you with?

FAQ beroepsaansprakelijkheid


Heeft u vragen over uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering? We hebben de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.

Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape mask

Veelgestelde vragen


Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u tegen claims die voortvloeien uit fouten en vergissingen die u in uw beroep maakt. Zo’n schadeclaim kan al snel heel hoog worden. Soms zó hoog, dat u failliet gaat. En omdat zelfs de meest ervaren professionals vergissingen kunnen maken, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar. Ook omdat steeds meer opdrachtgevers deze verzekering verplicht stellen. De 'klassieke' beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financieel verlies dat u in uw werk veroorzaakt. Voorbeelden:

 • U maakt vergissingen in een advies, analyse, berekening of meting.
 • Een van uw werknemers wordt ziek en u kunt een belangrijke projectdeadline niet halen.
 • U maakt onopzettelijk inbreuk op het auteursrecht, handelsmerk of licentierechten.
 • U maakt een fout in het onderzoek of het advies en uw cliënt lijdt daardoor financieel verlies.
 • U verliest data van uw klant.
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Er is geen algemene wettelijke verplichting voor een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering. Maar voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. Bijvoorbeeld als u jurist of accountant bent. Daarnaast zijn er verschillende beroeps- en bedrijfsorganisaties die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplichten. Zo kunnen opdrachtgevers eisen dat ondernemers hun aansprakelijkheid zelf verzekeren, en verplichten overheden ook vaak een verzekering.

Bent u ZZP'er? Dan is de kans groot dat u zónder verzekering minder of geen opdrachten krijgt. Veel grote bedrijven, overheden en bureaus huren u namelijk alleen in als u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Alleen zo kunnen deze opdrachtgevers hun aansprakelijkheid beschermen tegen vergissingen die een ingehuurde zzp maakt. 

U heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig, wanneer:

 • De wetgeving dit verplicht;
 • Opdrachtgevers dit verplichten;
 • Dit een voorwaarde voor lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging is;
 • Professionals hun vermogen verzekeren tegen beroepsfouten;
 • Algemene voorwaarden niet genoeg bescherming bieden.
Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt afgestemd op uw situatie. Hierbij houdt Hiscox rekening met uw sector en uw jaaromzet. Vervolgens kunt u zelf een verzekerd bedrag per aanspraak of per verzekeringsjaar kiezen. 

Benieuwd naar de kosten voor uw beroep? Bereken vrijblijvend uw premie!

Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert materiële schade en letselschade die u per ongeluk toebrengt aan uw klant. Bijvoorbeeld als u de laptop van een klant laat vallen, of als een klant door uw toedoen struikelt en zich bezeert.

Voorbeelden:

 • Een klant valt over uw onhandig geplaatste oplaadkabel en breekt zijn pols.
 • U morst uw koffie op de laptop van uw klant, waardoor het apparaat kapot gaat.
 • U verliest de sleutel van het kantoor van uw klant, waardoor hij alle sloten moet vervangen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert de financiële gevolgen van zakelijke vergissingen, ofwel fouten die u maakt in de uitoefening van uw beroep. Bijvoorbeeld als u een verkeerd managementadvies verstrekt. Of als u ICT-systemen van uw klant verkeerd configureert.

Kortom, de beroepsaansprakelijkheid is er voor fouten die u in uw werk veroorzaakt. Bedrijfsaansprakelijkheid is daarentegen bedoeld voor fout die u op uw werk maakt, en waardoor iemand als persoon schade kan lijden. 

Bij Hiscox verzekert u uw bedrijfsaansprakelijkheid gemakkelijk mee bij het afsluiten van een Hiscox beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat als u al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt?

Maakt u een vergissing in uw werk? Dan kunt u die aansprakelijkheid niet altijd op uw privé-aansprakelijkheidsverzekering claimen. Claims als gevolg van het uitoefenen van uw beroep kunt u meestal wél via een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afdekken.
 

Hoe berekenen we de premie?

De premie wordt vastgesteld aan de hand van omzetbandbreedtes. Per bandbreedte geldt een vaste premie. Bent u benieuwd naar uw persoonlijke premie? Bereken hier eenvoudig en vrijblijvend uw premie. 

Mijn omzet bleek hoger dan vermeld op het polisblad. Moet ik premie nabetalen?

Nee. Als uw omzet hoger is geworden dan de geldende omzetbandbreedte, berekent Hiscox niet na over een voorgaande verzekeringsperiode. De premie wordt pas aangepast in de huidige verzekeringstermijn.

Hoe betaal ik de premie?

U kunt de premie alleen via automatische incasso betalen. Bij het afsluiten van uw verzekering kiest u zelf de termijn: per jaar, per halfjaar, kwartaal of per maand.

Hoe lang is de verzekeringstermijn?

Uw polis heeft standaard een termijn van 12 maanden. Wilt u de verzekering eerder stop zetten? Dat kan op elk gewenst moment. Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar. 

Hoe krijg ik de polisdocumenten toegestuurd?

U krijgt de polisdocumenten van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering per e-mail toegestuurd. Bovendien kunt u ze terugvinden in uw persoonlijke Mijn Hiscox omgeving.

Mag ik een afgesloten verzekering annuleren?

Ja, u hebt een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn mag u de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zonder opgave van reden weer opzeggen. Is de bedenktijd voorbij, maar wilt u de verzekering toch stop zetten? Dat kan op elk gewenst moment. Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar. 

Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?

Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar. En dat gaat heel eenvoudig. Stuur ons een e-mail waarin u vermeldt dat u de verzekering wilt beëindigen. Wij nemen dan contact met u op om uw opzegging te voltooien. 

Hoe wijzig ik mijn polis, zoals mijn rekeningnummer of het adres?

Dit doet u heel eenvoudig in Mijn Hiscox. In uw profiel past u uw telefoonnummer, e-mailadres of wachtwoord aan. Wilt u overige zaken wijzigen, zoals uw adres of rekeningnummer? Dat kan middels een poliswijziging.

Kan ik persoonlijk advies krijgen bij het online afsluiten van een verzekering?

Ja, voor persoonlijk advies over onze verzekeringsproducten kunt u contact opnemen met een tussenpersoon. U vindt hier een tussenpersoon in uw regio.

Behoeft u geen advies, maar heeft u een andere vraag over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Neem dan gratis contact op met onze zakelijke klantenservice op 020-7991888 (bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00). Zij helpen u graag verder. 

 

Mijn beroep staat niet tussen de mogelijke activiteiten. Wat kan ik doen?

Onze lijst aan beroepen en activiteiten hebben wij zo volledig mogelijk opgesteld, maar het kan voorkomen dat uw beroep er niet tussen staat. Sommige beroepen passen namelijk niet in onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Staat uw beroep er niet tussen? Bel gratis onze zakelijke klantenservice op 020-7991888 (werkdagen van 08:30 - 17:00 uur). Wij overleggen dan met u over de mogelijkheden.

Mijn opdrachtgever legt inkoopvoorwaarden aan mij op. Zijn die gedekt binnen de verzekering?

Binnen onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen heeft u de vrijheid om zelf leveringsvoorwaarden te hanteren. Maar als u inkoopvoorwaarden van uw opdrachtgever accepteert, heeft dat mogelijk invloed op de dekking van de verzekering. Bel in dat geval gratis onze zakelijke klantenservice op 020-7991888 (werkdagen van 09:00 - 18:00 uur) voor meer informatie.

Wat betekent 'rechtsgebied'?

Dit heeft betrekking op het recht van het land dat van toepassing is op het contract met uw opdrachtgever.

Waarom kan ik geen cyberdekking toevoegen bij het afsluiten?

Een combinatie van CyberClear by Hiscox en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is complex. Daarom bieden wij deze combinatie op dit moment alleen aan via een tussenpersoon die u hierover adviseert. U vindt hier een tussenpersoon in uw regio.

Klantenservice

Meer informatie over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen?

Bel gratis onze zakelijke klantenservice:  020-7991888

Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur

Hoe werkt het?


1. 

Bereken uw premie

U berekent binnen 5 minuten online en vrijblijvend uw premie. Is die aantrekkelijk? Dan kunt u een offerte aanvragen.

2.

Sluit de verzekering af

U kunt de verzekering na het berekenen van uw premie direct online afsluiten.

3.

U bent verzekerd

Na het afsluiten van uw verzekering bent u direct verzekerd. U ontvangt een bevestiging van ons in uw mailbox.

Ontdek vrijblijvend uw premie

Binnen 5 minuten online geregeld!

Makkelijk, begrijpelijk en waar voor je geld!
Lees alle reviews