Waarmee kunnen we u helpen?

Wat is beroepsaansprakelijkheid (en hoe voorkom je het)?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Misverstanden en fouten: ze komen voor in elk beroep. Maar als je klant je daarvoor aansprakelijk stelt, kan dat grote gevolgen hebben. Die wil je natuurlijk tegengaan. Dus, wat is beroepsaansprakelijkheid precies en hoe voorkom je het? We leggen het graag uit.
Blogafbeelding

Wat is beroepsaansprakelijkheid?
Beroepsaansprakelijkheid is de verantwoordelijkheid voor financiële schade van je klant die in samenwerking met je bedrijf is ontstaan. Bijvoorbeeld als er een verkeerd advies is gegeven of er een misverstand is geweest. Ook als je hier zelf niet verantwoordelijk bent, maar een van je medewerkers, ben je alsnog aansprakelijk met mogelijk een schadeclaim tot gevolg. 

Verschil beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid
Van bedrijfsaansprakelijkheid is sprake als jij of je werknemer materiële schade aan zaken veroorzaakt of letselschade aan personen. Bijvoorbeeld als je een kop koffie over een laptop laat vallen, of als iemand struikelt en verwondingen oploopt door een los tapijt. Lees hier meer over in de FAQ van bedrijfsaansprakelijkheid.

Met deze 7 tips voorkom je beroepsaansprakelijkheid

1) Maak vooraf afspraken over de opdracht
Spreek van tevoren af wat alle partijen wanneer mogen verwachten en stuur deze planning op naar je opdrachtgever. Zorg er daarnaast voor dat je tijdens de klus goed in contact blijft met je opdrachtgever. Zo is deze altijd op de hoogte van de huidige status van je werk. Dit voorkomt veel onduidelijkheid als bijvoorbeeld blijkt dat je werk niet op tijd afkomt.

2) Leg je werkzaamheden vast
Documenteer tijdens de opdracht wat je doet en bewaar alle uitwisselingen met je opdrachtgever. Als je dan aansprakelijk wordt gesteld, kun je aantonen dat je op tijd de juiste stappen hebt genomen.

3) Stel duidelijke algemene voorwaarden op
Vraag je branchevereniging om standaardvoorwaarden of stel je voorwaarden met een jurist op maat op. Zo kun je jouw aansprakelijkheid voor een groot deel beperken. Maar, natuurlijk nooit volledig. Daarom zijn algemene voorwaarden geen volledig alternatief voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

4)    Maak een continuïteitsplan
Wat als je jouw werk door een virusuitbraak niet meer kunt doen? Kunnen je werknemers dan in een andere ruimte aan de slag? En heb je een back-up van alle belangrijke bestanden? In een continuïteitsplan beschrijf je precies hoe je bedrijf in een noodsituatie zo snel mogelijk weer werk kan leveren. Zo beperk je ook de schade voor je klanten en verminder je het risico op een claim.

Lees ook: De wereld op zijn kop: Arjan werd getroffen door een cyberaanval

5) Bied ruimte voor fouten
Run je een groot bedrijf? Hanteer dan een open bedrijfscultuur waarin werknemers zich veilig voelen om fouten toe te geven. Als ze bang zijn om hun baan door een fout te verliezen, melden ze deze niet. Dat kan zomaar betekenen dat je er niet op tijd bij bent, en de situatie uit de hand loopt.

6) Train je werknemers
Welke beroepsfouten kunnen er gemaakt worden? En wat is beroepsaansprakelijkheid? Het kan zomaar zijn dat je werknemers die vragen niet weten te beantwoorden. Verklein de kans op beroepsfouten door je werknemers van tevoren te trainen. Dat kun je doen door ze duidelijke instructies te geven of door te werken met protocollen. Ook handig: laat je werk altijd nog door een ander checken en controleer zelf het werk van je werknemers.

7) Dek de juiste risico’s af
Wat is beroepsaansprakelijkheid zonder een goede verzekering? Nóg lastiger om onderuit te komen. Ga daarom goed na welke risico’s je in jouw beroep loopt en hoe je deze kunt afdekken. Samen met een verzekeringsadviseur vind je daar een passende verzekering voor. 

Heb je al een aantal zakelijke verzekeringen? Vul onze checklist in en ontdek binnen 3 minuten hoe goed je écht verzekerd bent. 

Wil je meer tips om je onderneming te beschermen?
Ondernemen is het mooiste wat er is. Maar wat als je aansprakelijk wordt gesteld? En wat betekent dat eigenlijk? In onze gratis whitepaper ‘Alles wat je moet weten over beroepsaansprakelijkheid’ krijg je antwoord op deze vragen en meer: 

  • In welke beroepen is beroepsaansprakelijkheid belangrijk? 
  • In welke situaties kun je aansprakelijk gesteld worden?  
  • Hoe kies je de ideale beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
     

Download nu de whitepaper Plan vrijblijvend een belafspraak in

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. De exacte dekking hangt af van de specifieke omstandigheden van het specifieke geval en de specifieke polis.

 

 

Terug naar het overzicht

Ontdek vrijblijvend je premie

Binnen 5 minuten online geregeld!