Waarmee kunnen we u helpen?

De risico's van beroepsaansprakelijkheid


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Thu, 09/30/2021 - 13:58
Hiscox
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering op maat geeft u het prettige besef dat schade die u als ondernemer onbedoeld veroorzaakt, meestal wordt vergoed. Maar na een claim blijven uw reputatie en de relatie met uw opdrachtgever natuurlijk beschadigd. Voorkomen is daarom altijd beter. Hiscox geeft u zes tips om een claim te vermijden.

Tip 1: maak vooraf goede afspraken over de opdrachtZorg ervoor dat alle partijen weten wat ze wanneer mogen verwachten. Communiceer tijdens de klus goed met uw opdrachtgever. Zo weet hij op tijd dat meerwerk nodig is of dat de opleverdatum verschuift door onverwachte problemen.

Tip 2: leg uw werkzaamheden goed vastDocumenteer tijdens de opdracht wat u doet en bewaar alle correspondentie met de opdrachtgever. Als u dan aansprakelijk wordt gesteld, kunt u aantonen dat u op tijd de juiste stappen heeft genomen.

Tip 3: stel duidelijke algemene voorwaarden opVraag uw branchevereniging om standaardvoorwaarden of maak samen met een gespecialiseerde jurist voorwaarden op maat. Zo kunt u voor een fors deel uw aansprakelijkheid beperken. Maar natuurlijk nooit volledig – daarom zijn algemene voorwaarden geen volledig alternatief voor een verzekering.

Tip 4: bied ruimte voor foutenRunt u een groot bedrijf? Hanteer dan een open bedrijfscultuur waarin werknemers zich veilig voelen om fouten toe te geven. Als ze bang zijn hun baan te verliezen, melden ze fouten niet. U bent er dan niet op tijd bij, waardoor de gevolgen volledig uit de hand kunnen lopen.

Tip 5: maak een continuïteitsplanWat als u uw diensten niet meer kunt leveren? Of wat als een brand of een virusuitbraak uw project vertraagt? Kunnen uw mensen dan in een andere ruimte aan de slag? Hebt u een back-up van alle belangrijke bestanden? In een continuïteitsplan dekt u deze zaken af.

Tip 6: wat kan er fout gaan?Als u weet wat er fout kan gaan, weet u welke risico’s u wilt of moet afdekken. Vervolgens helpt uw verzekeringsadviseur u met het vinden van een passende verzekering. Of sluit direct een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af!

Meer weten? Neem dan contact op.

 

Ontdek vrijblijvend uw premie

Binnen 5 minuten online geregeld!